Accessibility icon
03.05.2018

Talijanska srednja škola u posjeti bolnici Naftalan

Posjeta učenika Ivanić – Gradu započela je u ranim jutarnjim satima. Gradić udaljen tri sata od Rovinja privukao ih je jednom zanimljivošću koja je nažalost nepoznata većini ljudi. Naime u Ivanić – Gradu postoji Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan koja u liječenju svojih pacijentata koristi ljekovita svojstva nafte. Ta je ustanova jedinstvena u Evropi, postoji samo još jedna u Azerbeđanu. Naftalanom i Termomineralnom slanom vodom liječe se pacijenti sa dermatološkim bolestima, reumatskim bolestima  i ostalim patologijama kao što su traume ili operativni zahvati npr. nakon ugradnje totalne endoproteze kuka ili koljena. Termomineralna slana voda jest  neprocijenjivo blago koje nam je ostavilo Panonsko more.

Destilacijom nafte dobiva se zlatno ulje – naftalan kojim se pune kadice koje se koriste kao kupke. Temperatura naftalana u kojeg ulaze pacijenti jest cca 38˙ cel. Pacijenti ostaju u kadi 15 minuta. Tretmani se provode i više puta na dan kroz barem 15 dana. Efekt naftalana traje čak 6-9 mjeseci. Osim kupki, naftalan se koristi i u obliku obloga ili kao masticeterapija. Naftalan se koristi i u elektroterapiji, aplicira se putem elektroda i ultrazvukom.

Učenici Srednje Talijanske škole Rovinj-Rovigno, Scuola Media Superiore Italiana Rovinj-Rovigno u pratnji stručnih nastavnica Barbare Kercan i Gracijele Benčić proveli su jedan radni dan na fizikalnoj terapiji. Pod stručnim vodstvom nastavnika i fizioterapeuta tamo zaposlenih,  učenici su probali terapiju na sebi i radili su sa pacijentima. Također bolnica Naftalan svojim pacijentima nudi medicinske vježbe u bazenu, medicinsku gimnastiku, grupnu i individualnu te UV terapiju cijelog tijela i vlasišta u čemu su se iskušali učenici smjera Fizioterapeutski tehničar svih razreda. Učenici su imali mogućnost isprobati izokinetiku i ostale aparate koje posjeduje bolnica.

U ugodnom ambijentu i ugodnom društvu pacijenti i učenici su uživali u bogatstvu koje je još nažalost slabo poznato. Sve to je predhodilo predavanje o bolnici Naftalan koje je održala gđa. Milica Birk i predavanja o ekscentričnoj kontrakciji koje je održao dr. Jakov Ivković spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

Naftalan bolnica trenutačno gradi tri bazena i planira proširiti svoj stacionarni kapacitet. Širi partnerstvo sa zemljama diljem svijeta. Istaknuto je da mnogo pacijenata dolazi iz Rusije i Danske, a pokušava se stvoriti veza sa Italijom.

Nakon osmosatnog rada u Naftalanu učenici su otišli svojim domovima puni dojmova i sa iskustvom koje se ne stjeće bilo gdje.

 

Fotogalerija