Accessibility icon
11.11.2022

Talijanska srednja škola Rovinj-Rovigno na 16. Simpoziju Distrofičara Istre

Već peti put za redom Talijanska srednja škola Rovinj-Rovigno prisustvovala je simpoziju u organizaciji Društva Distrofičara Istre, održanog u Puli.

Pod mentorstvom nastavnice stručnih predmeta Barbare Kercan, učenici IV razreda smjera fizioterapeutski tehničar predstavili su svoju školu s temom “Sustavi virtualne stvarnosti u rehabilitaciji osoba s Duschenneovom mišićnom distrofijom”. Ukazali su na ozbiljnost same dijagnoze i na poteškoće s kojima se susreću oboljeli. Također, predstavili su nove tehnologije koje se koriste u rehabilitaciji bolesnika oboljelih od DMD.

Egzoskelet, Grail i virtualna stvarnost neke su od modernih tehnologija koje se koriste u rehabilitaciji pacijenata oboljelih od mišićne distrofije.  Robotika nije zamjena za terapeuta već je pomoć terapeutu i predstavlja nove mogućnosti u izvođenju vježbi. Kroz robotiku pacijent za vrijeme izvođenja vježbi biva i evaluiran, odnosno robot pruža mogućnost mjerenja različitih parametara.

Publika je pohvalila predavanje rovinjskih učenika, a oni su na simpoziju imali priliku čuti i ostale zanimljive teme drugih izlagača o drugim neuromuskularnim bolestima, njihovim simptomima, liječenju i prevenciji.

 

Fotogalerija