Accessibility icon
07.02.2019

Susret sa predstavnicima Društva Multiple skleroze Istarske županije

Povodom projekta „ Na mladima svijet ostaje“ koji je nastao u suradnji  između Društva Multiple skleroze Istarske županije i  grada Pule i čiji je cilj upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola sa tom autoimunom, kroničnom i neurodegenerativnom bolešću, nastala je i jedna nova i uspješna suradnja sa talijanskom srednjom školom u Rovinju.

Naime, jedan od smjerova koji postoje u talijanskoj srednjoj školi je i smjer  fizioterapeutski tehničar i bez sumnje, gostovanje i predstavljanje bolesti direktno od strane oboljelih članova Društva Multiple skleroze , učenicima te škole može samo otvoriti nova saznanja o toj patologiji i pomoći im kako se u budućnosti odnositi prema toj vrsti pacijenata.

Suradnja je započela susretom fizioterapeutkinje Sandre Soffici koja ujedno predaje u toj školi i predsjednice Društva Multiple skleroze gospođe Snježane Raić.

Školu su posjetile predsjednica Društva Snježana Raić, dopredsjednica  Lorena Buić i članica Jasminka Novaković, a dočekali su ih fizioterapeutkinja Sandra Soffici, psiholog škole Merilin Modrušan, fizioterapeut Sandro Apollonio i učenici trećeg i četvrtog razreda smjera Fizioterapeutskog  tehničara.

Budući da učenici već poznaju tu patologiju sa medicinskog stajališta, cilj predavanja je bio upoznati učenike direktno sa poteškoćama koje ti pacijenti imaju tokom njihove svakodnevnice, u njihovim domovima, na radnom mjestu, na bilo kojem mjestu gdje su prisutne arhitektonske barijere  koje njima znatno otežavaju kretanje.

Nakon dobivene dijagnoze, pacijentima sa Multiplom sklerozom život se definitvno mijenja. Na prvom mjestu je pacijent koji to mora prihvatiti i suočiti se sa novim stanjem, a tada to moraju prihvatiti i članovi njihove uže obitelji, prijatelji,  poslodavci i kolege.

Iako se multipla skleroza javlja češće u obiteljima u kojima već postoji oboljeli član, bolest se najčešće javlja sporadično i ne smatra se genetski nasljednom bolešću. Od ukupnog broja oboljelih, broj žena je dva do tri puta veći od broja oboljelih muškaraca. Dijagnosticira se obično između 20 i 40 godina starosti, iako se može pojaviti i u ranom djetinjstvu ili starijoj dobi.

Susret je prošao u vrlo ugodnoj atmosferi i okruženju te su obje strane zadovoljne i zainteresirane za buduću suradnju.

Fotogalerija