Accessibility icon
16.02.2024

Stanje sigurnosti u Rovinju-Rovigno: Fokus na prevenciji i suradnji

Jučer je u prostorima Gradske uprave održan sastanak Savjeta za prevenciju kriminaliteta Grada Rovinj – Rovigno s glavnim fokusom na stanje sigurnosti u gradu, planove za turističku sezonu 2024. te prevenciju u školama i okolnim područjima.

Načelnik Policijske postaje Rovinj-Rovigno, Ecio Legović, predstavio je izvješće o stanju sigurnosti u gradu, ističući zadovoljavajuće ocjene, ali naglašavajući potrebu za pojačanim nadzorom u prostorima gdje se okupljaju mladi tijekom noći, osobito u noćnim klubovima. Naglasak je stavljen na suzbijanje dostupnosti droge i alkohola, s ciljem zaštite maloljetnika.

Dodatno, raspravljeno je o prevenciji internetskih prijevara, s posebnim naglaskom na edukaciju starijih osoba kako bi se smanjio broj žrtava ovakvih djela.

Tijekom sastanka, razmotreno je i pitanje požara otvorenog prostora, te je zaključeno da je potrebno intenzivirati preventivne mjere i nadogradnju video-nadzora u skladu sa smjernicama vatrogastva i policije.

U pogledu pripreme turističke sezone, istaknuta je dobra suradnja između policije, zaštitarskih službi i korisnika kampova, što je rezultiralo otkrivanjem više kriminalnih djela tijekom prethodne sezone. Očekuje se povećanje pokušaja krađa i provala u obiteljske kuće i privatne stanove zbog povećanog kretanja gostiju, te se planira pomoć policiji u ljudstvu i tehnici radi brže reakcije.

Ostaje otvoreno pitanje oko izdavanja radnih dozvola i gužvi u policijskoj postaji pred turističku sezonu, s obzirom na očekivanu ispomoć koja još nije stigla.

Konačno, zaključeno je da će se nastaviti s postojećim aktivnostima i sigurnosnim pripremama za tekuću školsku godinu, uz pojačane ophodnje policije oko školskih zgrada i parkova.