COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
08.04.2019

Stancija Bembo – 75. obljetnica osnutka talijanskog bataljuna “Pino Budicin”

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, Saveza antifašističkih boraca Istarske županije, Grada Rovinja i općine Bale na Stanciji Bembo nedaleko Bala danas se već tradicionalno održala proslava obljetnice osnutka talijanskog bataljuna „Pino Budicin“, ove godine 75. po redu, a koji se borio u sastavu I. istarske brigade Vladimir Gortan.

Na manifestaciji su uz brojne goste sudjelovali i istarski župan Valter Flego, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, Branko Oplanić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, brigadir Marjan Mužinić i Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Istarske županije i potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske.

”U nizu važnih datuma naše povijesti, ovi dani posebni su ne samo za rovinjštinu, ne samo za ono vrijeme i ne samo za antifašistički pokret, nego i za sadašnjost koju živimo. Osnivanje talijanskog bataljuna Pino Budicin bila je prekretnica u značenju pojmova kao što su: život, suživot i povjerenje. To se povjerenje uspostavilo između ovdašnjeg talijanskog i hrvatskog naroda i ovdašnjih – kako talijanskih tako i hrvatskih komunista i aktivista koji su ranije iskusili sve represije Mussolinijevog režima.

U ratnom kaosu straha, trvenja i prokazivanja, sjeme savezništva ovdje u Istri urodilo je convivenzom, poštivanjem, uvažavanjem drukčijeg i drugačijeg jer talijanski bataljun Pino Budicin činili su ljudi iz Rovinja, Bala, Vodnjana, ali i talijanski vojnici i časnici koji su prepoznali zlo fašističkog i nacističkog režima i odabrali jedinu ispravnu i pravednu stranu.

To zajedništvo iskazalo se i 1991. kada su se dvije istarske brigade 119.-ta i 154.-ta, uključile u Domovinski rat i krenule put Like braneći Hrvatsku od agresora. Od onda do danas prošlo je 28 godina. Istra je tih 28 godina iskoristila za stvaranje bolje budućnosti i uspješne sadašnjosti. Istra je lokomotiva Hrvatske i po međuljudskim odnosima i po skrbi za potrebite i po skrbi za svoju baštinu i po skrbi za svoje gospodarstvo. ” rekao je između ostalog u svom obraćanju, gradonačelnik Rovinja, Marko Paliaga.

 

(Tekst i slike preuzete su s portala istrain.hr)