Accessibility icon
30.11.2019

Sportsko-rekreativna akcija za promociju zdravlja muškaraca

Ove su subote, 30. studenog, sunčan dan iskoristili brojni građani Rovinja kako bi podržali sportsko-rekreativnu akciju u organizaciji Udruge “Martišnjak z muštaci”.

Za promociju zdravlja muškaraca u jutarnjim se satima na glavnom gradskom trgu skupilo preko 300 sudionika koji su bili podjeljeni u četiri grupe. Hodači su prešli pet kilometara, trkači su pretrčali 7.5 kilometara, biciklisti su odvozili trasu u duljini od 13.5 kilometara, dok su plivači simbolično otplivali dio kod samoga cilja, točnije Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat”.

“Martišnjak z muštaci” prva je udruga u Republici Hrvatskoj nastala na tragu globalnog javno-zdravstvenog pokreta “Movember” koji je osnovan u Australiji 2003. godine. Ona progovara o tumoru prostate, koji je danas ujedno najčešći tumor kod muškaraca, tumoru testisa, a zatim i o depresivnom poremećaju.

Volonterskim radom članovi Udruge, na čelu s njezinim predsjednikom, urologom Predragom Mamontovom, žele promijeniti način razmišljanja muškaraca, potaknuti ih da barem jednom godišnje odu na pregled i progovore o zdravstvenim problemima s bližnjima.

Sportsko-rekreativni program pratio je i onaj zabavni. Naime, članice dramsko-literarne sekcije Udruge umirovljenika na oduševljenje sudionika izvele su nekoliko točaka, dok su štićenici Doma za starije i nemoćne “Domenico Pergolis” otpjevali pokoju bitinadu.

Fotogalerija