Accessibility icon
23.09.2021

Specijalna bolnica „Martin Horvat“ domaćin 1. Globalnog kongresa medicinske robotike

U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ danas je otvoren prvi Globalni kongres medicinske robotike (Medical Robotics summit ) – ROBOMED.

Ovo trostruko događanje okupilo je preko 20 znanstvenih i sveučilišnih institucija sa 4 kontinenta, a objedinjuje 24. konferenciju Međunarodnog društva za funkcionalnu električnu stimulaciju (International Functional Electrical Stimulation Society – IFESS) i 11. Konferenciju o vanjskoj kontroli ljudskih ekstremiteta (External Control of Human Extremities – ECHE), dok je za mlađe kolege studente omogućeno sudjelovanje u Ljetnoj školi koja se održava dan ranije s temom: Nosiva robotika za rehabilitaciju (Summer School: Wearable robotics for rehabilitation).

Skup su pozdravili ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš i ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić putem videopoziva, zatim državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić, ravnatelj Specijalne blnice „Martin Horvat“ Marinko Rade, predsjednica IFESS-a, Simona Ferrante, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser, te direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu RH Dražen Jurković.

U ime Grada Rovinja-Rovigno, prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika David Modrušan koji je izrazio zadovoljstvo što grad ima priliku ugostiti vrhunske stručnjake iz čitavog svijeta i to u jednoj od najdugovječnijih i najuspješnijih zdravstvenih institucija, Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“.

«Ogledan je to primjer izvrsnosti, dobre prakse, te plodonosnog rada na koji smo osobito ponosni te dokaz kako se jasnom vizijom i dobrim vodstvom mogu doseći impresivna postignuća. Grad Rovinj-Rovigno je prepoznao važnost ulaganja u zdravstvo, naročito kad je riječ o kvaliteti usluga zdravstvene skrbi. Upravo s tim ciljem već nekoliko godina snažno podupiremo rad Bolnice u nastojanju da proširi djelokrug rada i poveća spektar nuđenih usluga», izjavio je Modrušan.

Podsjetio je i kako je za ostvarenje navedenih ciljeva bilo potrebno izvršiti adaptaciju i obnovu postojećih bolničkih objekata, u čemu je Grad sudjelovao sa sedam milijuna i petsto tisuća kuna, a trenutno je u fazi izgradnje i sportsko-lječilišni bazenski kompleks u vrijednosti od 57 milijuna kuna.

«Uvjeren sam da ćemo se zajednički nastaviti razvijati u smjeru jačanja zdravstvenog sektora, a u tom je smislu ključna i međunarodna suradnja s drugim znanstvenim i zdravstvenim institucijama. Siguran sam kako će upravo današnji Kongres otvoriti nova vrata prema inovativnosti i uvođenju novih tehnologija i kompetencija u svakodnevan rad s pacijentima», zaključio je Modrušan.

Robomed nudi znanstvena predavanja koja stižu iz 25 međunarodnih sveučilišta, instituta i laboratorija iz: Švedske, Njemačke, Kanade, Gvatemala, Mađarska,  SAD, Srbija, Austrija, Švicarske, Hrvatska, Slovenija, Italije, Danske, Saudijske Arabije, Francuska, Meksiko i Velika Britanija.

Među pozvanim predavačima nalazimo Akademike i profesore Emeritus-e iz SAD-a, Danske, Kanade, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Švicarske i naravno Hrvatske.

Konferencije Stručnih društva International Functional Electrical Stimulation Society (IFESS) i External Control of Human Extremities (ECHE), koja su suorganizatori sa Specijalnom bolnicom Rovinj prvog globalnog ROBOMEDA, održavaju se istovremeno 23. i 24. rujna, a tom prilikom planirano je i osnivanje Stručnog društva za medicinsku robotiku pri Hrvatskom liječničkom zboru, koje će služiti kao platforma za promicanje novih tehnologija u zdravstvu, stoga zaista opravdano možemo reći da se radi o povijesnom događaju (Eventu).

Značaj prvog globalnog kongresa medicinske robotike iskazuje se također u interdisciplinarnosti koja kroz širok spektar područja neurologije, neuroznanosti, medicinske robotike, fizike, inženjerstva i rehabilitacije te tematski objedinjuje struku, znanost i praksu, dovodeći u Rovinj vrhunske stručnjake koji će predstaviti rezultate svojih recentnih istraživanja i njihovu primjenu povezujući različite struke, tehnologiju, robotiku, elektroniku i medicinu u praktičnu primjenu – recimo robotski potpomognutoj rehabilitaciji, ili u integraciji čovjeka i stroja kroz funkcionalne eksoskelete te implantabilne elektrode u vertebralnom kanalu u slučaju pacijenata s neizlječivom kroničnom boli.