Accessibility icon
14.12.2020

“Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka” u rovinjskim osnovnim školama

Ovog je ponedjeljka proveden ovogodišnji program “Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka” u 853 osnovnih škola diljem Hrvatske, pa tako i u sve tri osnovne škole Grada Rovinja-Rovigno.

Time su rovinjske škole nastavile odličnu suradnju s OPG Martinović iz Labina koji je prvašićima osigurao pravi istarski med koji proizvodi u Istri.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola prijavljenih kao dio projekta dobili su med zapakiran u Nacionalnu staklenku sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo”.

Svaka staklenka označava se znakom “Med hrvatskih pčelinjaka” koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr  svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Tako potrošači znaju što i od koga kupuju, te ujedno sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva.

Osim toga, 7. je prosinca također u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske obilježen dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a s ciljem podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranja učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promocije meda lokalnih proizvođača.