Accessibility icon
29.07.2016

Šesta sjednica Gradskog vijeća

USVOJENE PRVE IZMJENE I DOPUNE GRADSKOG PRORAČUNA ZA 2016. Gradski proračun doživio je prve ovogodišnje izmjene na sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak 28. srpnja. Obrazloženje o izmjenama podnijela je pročelnica za proračun i financije Milena Obrovac. Prema izmijenjenom planu za ovu godinu prihodi od poslovanja uvećani su za 1.595,348, odnosno na 131.815.247 kuna, a sveukupni prihodi sa prenesenim sredstvima iz prethodne godine dostigli su 152.549.012 kuna. Najviše sredstava planirano je za izgradnju i održavanje objekata (42.381.682 kn), za društvene djelatnosti (47.285.370 kn) te za Upravni odjel za proračun, gospodarstvo i europske fondove (27.817.402 kn).

Uz prve izmjene proračuna vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune Programa rada gradonačelnika i gradske uprave pri čemu je gradonačelnik Giovanni Sponza naglasio da će višak planiranih sredstava biti utrošen za Dom za odrasle «Domenico Pergolis», uređenje gradskog kazališta i prometnice ispred hotela «Park». Gradonačelnik je podnio i izviješće o radu u prvom polugodištu, a njegovo uvodno obraćanje prenosimo u integralnom obliku na službenim stranicama Grada. Pri tome je podsjetio da su osigurana dodatna sredstva za uređenje plaža, gradskog kazališta i Doma za odrasle.

Izviješće o radu Fonda za poljoprivredu i agroturizam podnio je njegov voditelj Mladen Milohanić. Fond djeluje već 21 godinu i do sada je dodijelio preko tisuću kredita za razvoj poljoprivrede i agroturizma te odigrao značajnu ulogu u razvoju istarskog agrara. Lani je odobrio 35 novih kredita u vrijednosti od deset milijuna kuna. Milohanić je posebno pohvalio primjerenu suradnju sa Gradom Rovinjom čijim poljoprivrednicima su lani odobrena četiri kredita, a ove godine još jedan. Milohanić se osvrnuo i na Ministarstvo poljoprivrede koje sada traži povrat udruženih sredstava od 7,2 milijuna kuna. Nisu postignuti dogovori da taj iznos ostane za razvoj istarskog agrara pa će Fond taj iznos morati Ministarstvu vratiti u pet narednih godina.

Pročelnik za urbanizam i prostorno uređenje grada Ivan Begić obrazložio je Odluku o izradi urbanističkog plana uređenja istočnog dijela naselja Valbruna istok kojim će biti obuhvaćeno oko 20 hektara građevinskog zemljišta sa 73 parcele. Plan treba biti gotov do sredine iduće godine.

Pročelnica za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević iznijela je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivačkim pravima i obvezama Grada naspram Dječjeg vrtića i jaslica «Neven», a predsjednica Odbora za dodjelu priznanja Grada Jadranka Andrijević vijećnike je upoznala sa Odlukom o dodjeli priznanja Grada za ovu godinu.

Tako će Nagradu za životno djelo primiti mr. sci. Đino Matošević za osobite zasluge u gospodarstvu grada i Istre. Plakete Grada dodjeljuju se Lovačkom društvu «Rovinj», Talijanskoj srednjoj školi, Udruzi umirovljenika, Istragrafici, SRD «Meduza», Pučkom otvorenom učilištu, Udruženju obrtnika, gostionici «Sidro», Jedriličarskom klubu «Maestral», Tae-kwan-do klubu, Klubu podvodnih aktivnosti, Udruzi «Agrorovinj», Filodramatici ZT i KUD-u «Stjepan Žiža».

Medalje Grada primit će Giovanni Borsani, Libero Benussi, Edi Mendica, Ivan Paulišić, Silvio Brunelli, Marijan Laković, Francesco Zuliani i Drago Pulić. Zahvalnice će primiti Lučano Dajčić, Stanko Damijanić, Milan Hrvatin, Angelo Crisafulli, Dorina Mrkoci, Jadranka Pamić i Anna Della Quarantotto.

Vijećnici su prihvatili informaciju o radu Komunalnog servisa i Odvodnje za 2014. i 2015. godinu koje je podnio direktor Marko Paliaga. Pri tome je naglasio da su ispunjene sve obveze koje im nalaže čistoća i uređenje grada. Gradonačelnik Sponza je posebno pohvalio rad direktora i svih zaposlenih Prihvaćena su i izviješća o poslovanju trgovačkih društava «Rubini», Saveza sportova i «Valbruna sporta»

Vijećnici su donijeli i nekoliko tabularnih isprava i zaključaka o utvrđivanju najpovoljnijih ponuditelja na natječaju za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada.