Accessibility icon
21.06.2019

Savjeti PP Rovinj za smanjenje mogućnosti provala

Na području Policijske postaje Rovinj-Rovigno prošle je godine tijekom ljetnih mjeseci evidentirana 21 provala u stanove, a većinu tih provala počinile su tzv. mobilne skupine počinitelja.

Riječ je počiniteljima koji dolaze s područja drugih policijskih postaja, policijskih uprava ili stranim državljanima, a koji djeluju na način da jedan počinitelj ostaje u vozilu, dok drugi počinitelji ulaze u stambene zgrade i u kratkom vremenskom roku provjeravaju stanove te koriste pogodne prilike, provaljuju i otuđuju razne predmete.

Većina takvih kaznenih djela događa se tijekom dana, u radno vrijeme, kada je većina vlasnika odsutna iz svog doma.

Kako bi za vrijeme ove turističke sezone smanjili broj provala i poboljšali stanje sigurnosti, Policijska postaja Rovinj-Rovigno savjetuje građane kako mogu poduzimanjem jednostavnih samozaštitnih mjera smanjiti mogućnost provala:

*zaključavajte ulaze u stambene zgrade,

*zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,

*ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,

*ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena)

*novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,

*zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati,
*novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Također,  ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika,  ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:

osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…
govor – dijalekt
ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,
pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu,  odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.