Accessibility icon
17.02.2022

Rovinjskim prvašićima podijeljene aktivke o istarskoj hrani

Zamjenik gradonačelnika David Modrušan i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević podijelili su jutros rovinjskim osnovnim školama aktivke koje je Grad Rovinj-Rovigno pribavio za sve prvašiće.

Riječ je o dvojezičnoj knjižici sa zadacima koja djecu od najranije dobi upoznaje s istarskom gastronomijom. Razni zabavni i interaktivni zadaci naučiti će ih razliku između srdela, orade i brancina, te im prikazati tipične namirnice kao što su fuži, pljukanci, pršut, sir, tartufi slatku stranu istarskih specijaliteta poput cukerančića, kroštula i fritula.

Također, font knjižice pomaže kod ovladavanja vještine čitanja, te sadrži 13 zadataka, 20 naljepnica i 20 kartica za izrezivanje.

Grad Rovinj-Rovigno pribavio je ukupno 143 knjižice za rovinjske učenike, a svaka od njih broji 24 stranice u kojoj se nalaze jednostavni zadaci poput spoji parove, pronađi razlike, izbaci uljeza, a kojima je sadržajni temelj istarska tradicijska prehrana. Ovaj edukativni materijal razvijan je s namjerom valorizacije istarske tradicije u čijem je središtu, između ostaloga i kultura prehrane, stoga su i zadaci povezani s autohtonim namirnicama i jelima. Namijenjena je djeci starijoj od četiri godine. Klara Trošt Lesić autorica je koncepta, a ilustratorica je Smiljana Čoh koja ima dvadesetogodišnje iskustvo ilustriranja izdanja za djecu za hrvatske i strane izdavače.

Fotogalerija