Accessibility icon
11.06.2022

Rovinjski KPA za građane održao probno ronjenje

Nakon dvogodišnje pauze, danas su građani Rovinja ponovno imali priliku upoznati rovinjsko podmorje iz drugačije perspektive – one ronioca.

Klub za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno ispred svojih je prostorija organizirao probno ronjenje, kao i prigodne edukacije koje su mu prethodile.

„Predavanja i probno ronjenje pokazali su se dobrom praksom jer se među onima koji se okušaju u tome uvijek pronašao netko tko je zatim i pristupio tečaju, te postao članom KPA. Osim toga, cilj nam je educirati mlade i pokazati im kako izgleda naše podmorje“, govori predsjednik rovinjskog KPA, Davide Brattoni.

Krenuvši od 9 ujutro, preko dvadeset srednjoškolaca SŠ Zvane Črnje i Strukovne škole Eugena Kumičića, uz ostale građane, okupilo se kako bi se okušalo u ronjenju. Pritom su ih pozdravili gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, njegov zamjenik, David Modrušan, kao i predsjednik Gradskog vijeća, Emil Nimčević koji im se obratio s nekoliko pozdravnih riječi.

Nakon toga uslijedio je brifing, zatim predavanje o ronjenju općenito, uz obavezan naglasak na način ponašanja pod vodom i sve što je nužno znati. Članovi Kluba pomogli su polaznicima pri opremanju, dok su ih licencirani instruktori ronjenja čekali u moru, te jednoga po jednoga vodili na takozvani „discovery“. Svi su morske dubine otkrivali u trajanju od oko pola sata, u čemu su, sudeći prema zadovoljnim licima, uživali. Izdvojimo kako su najmlađi „ronioci na jedan dan“ bili dječak i djevojčica u dobi od dvanaest godina.

Kao zaključak ovom novom iskustvu, znanstvena suradnica Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, Daniela Marić Pfannkuchen, naučila je prisutne o skrivenom biodiverzitetu Jadrana. Prezentacija je održana u sklopu Interreg projekata CASCADE i AdriaClim.

Dodajmo također kako su srednjoškolci iz Eugena Kumičića, nakon što su ih ronioci naučili svojem umijeću, njih počastili svojim – tako što su pripremili maneštru.

Fotogalerija