Accessibility icon
11.11.2022

Rovinjski Advent stiže u novom atraktivnom ruhu

Rovinjska batana, simbol rovinjske pomorske i ribolovne tradicije, okosnica je novog koncepta Adventa u Rovinju-Rovigno. U prostorijama Gradske uprave je konferencijom za medije predstavljeno ovogodišnje izdanje programa koji će novim vizualnim identitetom izrasti u svojevrstan brend nadahnut motivima lokalne baštine.

Program i novitete koji će animirati naš grad tijekom prosinca sve do 6. siječnja 2023. predstavili su gradonačelnik Marko Paliaga, direktorica Turističke zajednice Odete Sapač, direktor marketinga Maistre David Flam, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Rovinja-Rovigno Edita Sošić Blažević, te Stanislav Briškoski ispred lokalnog Udruženja obrtnika.

 

Advent Rovinj-Rovigno na tri lokacije

Po prvi puta program će se odvijati na tri ključne lokacije: gradski trg, podno crkve sv. Eufemije i na šetnici Lungomare Plaza.

Čitavo će razdoblje obilovati zabavom i gourmet ponudom. I ove će godine glavni gradski tr g krasiti deset adventskih kućica za koje je Udruženje obrtnika Rovinj-Rovigno već raspisao javni poziv, a predsjednik Ceha ugostitelja Istre Stanislav Briškoski najavio je raznovrsne specijalitete s naglaskom na autohtonom istarskom gourmet doživljaju.

Ponudu će dodatno obogatiti kućice na šetnici Lungomare Plaza koje će od 3. prosinca do 8. siječnja nuditi degustaciju istarskih tradicionalnih proizvoda od maslinovog ulja, tartufa, vina i delicija uz mogućnost kupnje poklon paketa i proizvoda sa istarskim potpisom. Osim kućica, kafića i restorana na Lungomare Plazi Maistrini hoteli u svojim restoranima pripremaju posebne adventske menije uz prigodnu ponudu pića I koktela.

«Veliko nam je zadovoljstvo da ove godine imamo priliku građanima Rovinja te gostima koji odsjedaju u našim hotelima predstaviti Advent s novim, unikatnim konceptom koji će se razlikovati od onoga što nude gradovi u širem okruženju, a čime će se stvoriti dodatni motiv dolaska u destinaciju tijekom prosinca», izjavio je direktor marketinga Maistre David Flam.

U parku ispred crkve sv. Eufemije biti će po prvi puta postavljene ručno izrađene jaslice u originalnoj veličini.

 

Advent inspiriran morem i tradicijom

Glavna zvijezda ovogodišnjeg ugođaja i uređenja grada biti će rovinjska batana, tradicijski simbol lokalne zajednice.

Na raznim će lokacijama grada biti postavljeni novi ukrasi, a glavnu će atrakciju predstavljati batane okićene svjetlećim božićnim dekoracijama koje će u moru ispred rovinjske rive privlačiti poglede posjetitelja.

Gradonačelnik Marko Paliaga izrazio je veliko zadovoljstvo novim ruhom rovinjskog Adventa, pritom naglasivši odličnu suradnju i sinergiju između Grada, Maistre, Turističke zajednice, Udruženja obrtnika, Ekomuzeja Batana te udruga, ustanova i ugostitelja koje sudjeluju u organizaciji programa. „Rovinj-Rovigno zaslužio je vlastiti, prepoznatljivi brend kojim se ističe vrijednost lokalnih običaja, baštine i tradicije. Na taj način istovremeno pridonosimo njenom dodatnom očuvanju i promociji“, istaknuo je gradonačelnik Marko Paliaga.

Koncept uređenja izrađen je u suradnji sa poznatim akademskim slikarom Šašom Šekoranjom. Za razliku od uobičajenih prizora sa puno snijega i šumom borova, za ovu je prigodu osmislio Advent kao slavlje inspirirano morem.

„Glavni će prizor stoga biti batane u luci i na šetnici koje nose predimenzionirane svjetleće zvijezde predvođene zvijezdom repaticom. To malo, skladno, drveno plovilo biti će glavni motiv grada kao simbol onoga što danas trebamo čuvati, slaviti i čime se možemo ponositi. Uz miris fritula, kroštula i glazbu sa trgova, siguran sam da će Rovinj biti čarobna scena za slavlje i veselje“, opisao je Šekoranja.

 

Klizalište i doček u podne za najmlađe

Nakon dvije godine pandemije na trg se vraća klizalište koje će razveseliti velike i male, uz programe za najmlađe uzraste, kazališne predstave, kreativne radionice, organizirane matineje te tradicionalnim dočekom u podne i predstavom za najmlađe povodom blagdana Sv. Nikole, a neće izostati ni humanitarne aktivnosti u obliku božićnog Mercatina Zajednice Talijana te Rovinjski božićni đir u organizaciji Sportske Zajednice. Riječ je o tradicionalnim i prepoznatljivim aktivnostima čiji se prihodi doniraju u dobrotvorne svrhe.

 

Novogodišnje slavlje

Od 9. prosinca na gradskom trgu svakodnevno će se održavati koncerti raznih glazbenih izvođača a bogat program koji svakom godinom privlači sve veći broj građana i gostiju doživjeti će svoj vrhunac počevši od 29. prosinca kada će publiku zabavljati Night Express. Slijediti će koncert grupe Opća Opasnost 30. prosinca. Rovinjce i njihove goste će u Novu 2023. uvesti poznati pjevač Tony Cetinski, a slavlje će se nastaviti s legendarnim rock bendom Atomskim Skloništem.

Vatromet će u novogodišnjoj noći zamijeniti spektakularan, a istovremeno ekološki prihvatljiv laser show, a cjelokupan će program uz mapu lokacija cjelokupne ponude biti dostupan na web stranici „https://www.rovinjadvent.hr/“.