Accessibility icon
02.05.2023

Rovinjske osnovne škole najviše rangirane po uspješnosti u Istarskoj županiji

Jutarnji list je ove godine po prvi put u Hrvatskoj objavio rang-listu osnovnih škola na razini svake županije.

Rang-lista, koja se temelji na podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja i koju je osmislio i obradio informatički stručnjak Smiljan Pilipović, sastavljena je prema kriteriju ujednačenosti ocjena u osnovnoj i srednjoj školi, a sve s ciljem pronalaska odgovora na pitanje u kojoj mjeri učenici tijekom srednjoškolskog obrazovanja uspiju zadržati razinu osnovnoškolskih ocjena te koliko zapravo kasnije vrijede njihove ocjene, koje su za većinu jedini kriterij za upis u srednju školu.

Od 34 osnovne škole u Istarskoj županiji, prema rang-ljestvici uspješnosti dvije rovinjske škole – OŠ Jurja Dobrile i OŠ Vladimira Nazora – našle su se na visokom drugom i trećem mjestu. Spomenuta rang-ljestvica analizirala je i uspješnost osnovnih škola na manjinskom jeziku, te se u cijeloj županiji na prvom mjestu našla upravo talijanska OŠ – SEI Bernardo Benussi.

Smiljan Pilipović, direktor i suosnivač tvrtke HashCode, osmislio je takvu rang-listu kao odgovor na frustracije djece kojoj ocjene iz osnovne škole mogu odrediti životni put, a koje prečesto nisu odraz ni stvarnog znanja ni mogućnosti. «Recimo, djetetu koje ima nerealnih 5.0 daje se lažni osjećaj izvrsnosti i on zbog toga može završiti u nekoj zahtjevnoj školi i strašno se mučiti bez rezultata, a neko dijete iz ‘teške’ osnovne škole će s četvorkom upisati lošiju i manje zahtjevnu školu u kojoj njegove kvalitete neće do kraja doći do izražaja» obrazložio je Pilipović za Jutarnji list.

Zadovoljstvo uspjesima rovinjskih osnovnih škola iskazao je i gradonačelnik Marko Paliaga. «Želja mi je ovom prilikom čestitati ravnateljima i svim djelatnicima naših osnovnih škola na ovako važnom rezultatu koji je svakako odraz njihovog svakodnevnog rada. Veliko je to priznanje za trud, brigu i posvećenost kojima pristupaju obrazovanju svih naših učenika te ujedno i pokazatelj kako su ocjene koje se dodjeljuju učenicima kod nas u Rovinju-Rovigno itekako realne, a što se odražava i nakon upisa u srednje škole», izjavio je gradonačelnik podsjetivši i kako Grad Rovinj-Rovigno godišnje izdvaja značajna sredstva kako bi osigurao što bolje uvjete i standarde u svim osnovnoškolskim gradskim ustanovama.