Accessibility icon
05.06.2017

ROVINJSKA TRADICIJA KROZ OČI NAJMLAĐIH

Večer posvećena rovinjskoj tradiciji

Zajednica talijana «Pino Budicin», talijanski dječji vrtić «Naridola» i Kulturno umijetničko društvo «Marco Garbin» predstavili su u ponedjeljak, 5. lipnja, u Multimedijalnom centru, predstavu  «I ∫uòni na conta» («Mladi nam pričaju»). Ugodna večer u društvu najmlađih bila je posvećena očuvanju i prenošenju rovinjskih tradicija sa generacije na generaciju.

Predstavu je otvorio zbor KUD-a «Marco Garbin», pod vodstvom Riccarda Sugara, koji je otpjevao poznate rovinjske napjeve: bitinade, arie da nuoto i arie da cuntrada.

Uslijedio je dio koji su pripremila zajedno sa odgajateljicama djeca vrtića «Naridola», koja su ispričala kroz projekcije slika i videosnimaka, sva znanja koja su stekla tijekom godine o tradiciji i običajima našeg grada, započevši od istraživanja na temu starog voza, kojeg si imali prilike i izraditi sami od papira. Djeca su prikazala i video uradak «Naši djedovi nam pričaju», kojeg su predstavila i na natječaju «Očuvanje i valorizacija kulturne i jezične baštine Regije Veneto». U njemu, djeca prikazuju tradicionalne napjeve, koje izvode bitinadori KUD-a, zatim batanu i njenu ulogu, zahvaljujući suradnji sa Udrugom Kuća o batani te specijalitete lokalne kuhinje, koje su pripremili zajedno sa kuharom Sergiom Ferrara.

Večer je završila sa zajedničkim nastupom djece i zbora KUD-a «Marco Garbin», koji su otpjevali «A Figarola», «Rovigno bela» i «La viecia batana».