Accessibility icon
08.06.2018

Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom

Pozivamo vas na 13. Regatu plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila koju u sklopu projekta očuvanja pomorske baštine Sjevernog Jadrana Mala barka 2 (Program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska) organizira Udruga i Ekomuzej Batana.

Regatu, koja će se održati u nedjelju, 10. lipnja u rovinjskom akvatoriju, Ekomuzej Batana realizirat će u suradnji s Jedriličarskim klubom „Maestral“ iz Rovinja, Turističkom zajednicom grada Rovinja tvrtkom Maistra i Gradom Rovinj-Rovigno.

Rovinjska regata tradicijskih barki živopisna je i prepoznatljiva manifestacija koja je postala zaštitni znak Rovinja. Pokrenuta je s ciljem očuvanja znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade, posebno oslikavanja. Regata okuplja oko 40- tak brodica sa šireg jadranskog područja, posebno sjeverne Italije i Slovenije.

Njen popratni program na kreativan i živopisan način slavi maritimnu kulturu obilježenu brodicom batanom te uključuje aktivnosti poput radionice izrade maketa batana za djecu, promocije tečaja mediteranske prehrane i radionice pletenja užetom na bocunima.

Regata je posebna prilika kad se na jednom mjestu mogu vidjeti rijetke barke poput guca, gajete, pasare, stela, cuttera, cataboata, topa, bragagna i rovinjske batane koje s jedinstvenom vizurom grada stvaraju prizor u kojem se uživa i koji se pamti!

 

PROGRAM 13. ROVINJSKE REGATE:

nedjelja, 10. 06.2018.

11,00 h – start regate

14,00 h – završetak regate

16,00 h – druženje i podjela nagrada (na velikom molu, ispred stalnog postava Ekomuzeja ili u Spacio Matika / Ul. Vl. Švalbe 35).

 

Popratne aktivnosti će se održavati na Velikom molu:

10,00 – 11,00 h

– radionica za djecu – izrada maketa batana i bojenje malih jedara

– promocija tečaja mediteranske kuhinje

– demonstracija pletenja užetom na bocunima