Accessibility icon
05.11.2018

Rovinj prvi put u povijesti ostvario 4.000.000 noćenja

Rovinj je 04.11.2018., prvi put u povijesti, ostvario 4.000.000 noćenja, što predstavlja 5% više u odnosu na isti period u prošloj godini. Taj je rezultat ostvaren sa 682.068 dolazaka što je 9% više u odnosu na prošlu godinu.

Višestruki pobjednik u kategoriji najbolje ljetne odmorišne destinacije u Hrvatskoj, a ovogodišnji finalist, Rovinj je svojim rezultatima dokazao da kvalitetno koristi i razvija svoje potencijale u kreiranju turističkih proizvoda koji privlače goste i posjetitelje ne samo u ljetnim mjesecima, već tijekom čitave godine. Naime, upravo je u predsezonskom periodu i u posezoni u Rovinju boravio veći broj gostiju u odnosu na prošlu godinu te je tako u prvih šest mjeseci ostvareno 14% više noćenja, a u rujnu i listopadu 7% više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Usklađena ulaganja javnog i privatnog sektora u poboljšanje turističkog proizvoda i kvalitetu življenja te snažna promocija na turističkom tržištu, neki su od glavnih razloga ostvarenja tog značajnog rezultata.

Rovinj je brojne goste privlačio kvalitetnim sadržajima i infrastrukturom za sport i aktivni odmor, wellness i zdravlje, brojnim događanjima poput velikih kongresa i poslovnih susreta, sportskih događanja, zabavnih i gastronomskih manifestacija, zatim predstavljanjem i njegovanjem tradicijskih običaja i kulture destinacije, očuvanjem i valorizacijom prirodnog okruženja i jedinstvene starogradske jezgre kao spomenika kulture.

Gosti su za svoj odmor birali smještaj u visokokvalitetnim luksuznim hotelima, boravak u oazama prirode u kampovima i turističkim resortima, ljubitelji naturizma godinama posjećuju jedan od najboljih naturističkih kampova u Europi, obitelji s djecom posebno su cijenili vrhunske obiteljske hotele sa brojnim sadržajima namijenjenih cijeloj obitelji, a mnogobrojni su bili gosti koji su odmor provodili u mirnoj i obiteljskoj atmosferi svojih domaćina.

Najveći boj noćenja ostvareno je u turističkim tvrtkama Maistra d.d.(52%) sa 2.069.663 noćenja (+7% u odnosu na prošlu godinu) i Valalta d.o.o.(17%) sa 684.075 noćenja.

Najbrojniji su bili strani gosti iz Njemačke (učešće od 31%) sa porastom od 1% u odnosu na prošlu godinu, zatim iz Austrije (učešće od 15%) sa porastom od 6%, gosti iz Italije (učešće 10%), gosti iz Nizozemske sa učešćem od 7% i porastom od 10%, Slovenije (učešće 5%) sa porastom od 12% u odnosu na prošlu godinu.

Najviše je noćenja ostvareno u kampovima (učešće od 47%) sa porastom od 3%, zatim u hotelima i turističkim naseljima (učešće od 27%) sa porastom od 8% te u privatnom smještaju (učešće od 21%), sa porastom od 5% u odnosu na prošlu godinu.

Gosti su u prosjeku ostvarili kraći boravak u destinaciji. U hotelima su u prosjeku boravili 4 dana, u turističkim naseljima 5 dana , u kampovima 8, dok su u objektima u domaćinstvu 6 dana. 1

Navedeni turistički promet ostvaren je sa ukupnim kapacitetima od 37.380 osnovnih kreveta/mjesta, bez kapaciteta bivšeg hotela Park na čijoj se lokaciji dovršava izgradnja novog luksuznog Grand Park hotela i ACI marine koja je također pod rekonstrukcijom i novom izgradnjom. Te dvije velike investicije, od kojih je izgradnja Grand Park hotela proglašena strateškom na nivou Hrvatske, bit će uskoro dovršene i snažno će obilježiti turističku 2019. godinu uz, nadamo se, ostvarenje još značajnijih turističkih rezultata.