Accessibility icon
28.05.2017

RETROAVANGARDA FOTO-UMJETNOSTI ROBERTA GOJEVIĆA

Izložba portreta u Centru vizualnih umjetnosti Batana

U galeriji CVU Batana 27. svibnja otvorena je zanimljiva izložba portreta majstora fotografije Roberta Gojevića, izrađenih starom zaboravljenom tehnikom iz druge polovine devetnaestog stoljeća. Ovaj istaknuti zagrebački majstor fotografije, grafički dizajner i ilustrator posljednjih nekoliko godina zainteresirao se za rani fotografski proces, kakvim su se u svojim ateljeima bavili prvi fotografi, izrađujući portrete na metalnim i staklenim pločama. Ovaj postupak je poznat pod nazivom «mokra ploča kolodija». Riječ je o unikatnim ručno rađenim foto-portretima, izrađenim postupkom kakvim su se služili «pioniri» ovog medija od 1860. godine do kraja 19. stoljeća. Svaka fotografija je unikat,  a Gojević je uz pomoć moderne tehnike takve unikate povećavao i umnožavao na  papir.. Uglavnom u svoj zagrebački atelje dovodi osobe iz kulturnog života i snima ovom prastarom tehnikom izrade portreta.
U Batani je izloženo nekoliko ciklusa izrade portreta, od najstarijih na metalnim i staklenim pločama do kontakt printeva.
Izradom portreta na način kako su to radili prvi fotografi danas se u svijetu bavi tek petstotinjak ljudi, a u Hrvatskoj samo trojica majstora fotografije.
Za ljubitelje fotografije u nedjelju 28. svibnja  u Batani je autor izložbe Robert Gojević održao je predavanje i demonstrirao postupak kojim su se u svojim ateljeima koristili «pioniri» fotografije.
Izložba je popraćena prigodnim katalogom i predgovorom Hrvoja Gržine koji ju je naslovio «retroavangardom», a pored Gojevića,  na otvaranju izložbe o autoru i njegovom djelu govorio je i ĐaniCelija.
Izložbu u Batani možete posjetiti do 16. lipnja.

Fotogalerija