Accessibility icon
03.12.2017

Promovirana monografija o kažunima Rovinjskog Sela

U povodu 20. godišnjice akcije  «Spasimo kažune» koju su započela djeca  iz područnog odjela vrtića «Neven» u Rovinjskom Selu, na čelu sa Karmen Uljanić, tiskana je obimna monografija i predstavljena javnosti u petak 30. studenog u prepunoj dvorani rovinjskog MMC-a.

Urednica monografije Karmen Uljanić na predstavljanju knjige naglasila je da je to spomenik kažunima u Rovinjskom Selu te da su podršku projektu dali Ministarstvo kulture, Županija istarska,  Grad Rovinj, lokalne udruge i svi mještani Sela.

Knjiga ima tri  dijela – o suhozidnoj gradnji na području Rovinjskog Sela, detaljnom prikazu 24 kažuna sa fotografijama i nacrtima, dok je treći dio posvećen dvadesetogodišnjoj akciji, sa iscrpnom dokumentacijom, fotografijama i popisom svih sudionika. Uz to, djeca su ilustrirana  svoju «Priču o kažunima» i osmislili «Stazu kažuna» te sa tetama iz vrtića i volonterima napravila 94 drvena putokaza.

Predgovor o povijesti suhozidne gradnje u Istri kao dijelu svjetske kulturne baštine napisala je profesorica  Tihana Stepinac Fabijanić iz Zavoda HAZU u Rijeci. Fotografije su snimili Karmen Uljanić, Gordan Ukić, Sergej Zvocak i Matija Debeljuh. Knjigu je izdala Udruga za umjetničko i književno stvaralaštvo «Babin pas» Rovinjsko Selo, a sponozorirali su je Ministarstvo kulture RH, Županija istarska i Grad Rovinj.

Fotogalerija