Accessibility icon
24.01.2023

Program Noći muzeja u Rovinju posvećen umjetniku Egidiju Budicinu

Ovog petka, 27. siječnja, Noć muzeja ponovno u Rovinj donosi bogat program na više lokacija, od kazališta “Antonio Gandusio”, preko Gradske palače, Ekomuzeja “Batana” i Galerije “Batana”, sve do rovinjskog MMC-a i Spacia Matika.

U organizaciji Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, a uz podršku Grada Rovinja-Rovigno i lokalne Turističke zajednice, program ovogodišnje Noći muzeja bit će posvećen svestranom rovinjskom umjetniku Egidiju Budicinu.

Prva “stanica” u ovoj najduljoj muzejskoj noći u godini započet će u 18 sati u rovinjskom kazalištu “A. Gandusio” najavom monografije Egidia Budicina naslovljene “Između stvaranja i obnavljanja”. Osim samog autora, promociji će prisustvovati Iva Körbler, autorica teksta o Budicinovom likovnom stvaralaštvu, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tanja Ranić Rovis, uz moderatoricu, povjesničarku umjetnosti, Gorku Ostojić Cvajner.

U nastavku večeri u Gradskoj će palači biti predstavljen zidni oslik “Alegorija dobre vlasti” iz 1584. godine, na čijoj je sanaciji radio upravo Egidio Budicin. Predavanje će održati povjesničar Marino Budicin s početkom u 19:15.

U 20 sati Libero Benussi će u Ekomuzeju Batana predstaviti knjigu Vlade Benussija „La viècia batàna”, čiju je naslovnicu i likovne priloge izradio Egidio Budicin. Sam će Muzej biti otvoren čitavu večer, od 18 do 24 sata, a posjetitelji će moći pogledati nekoliko izloženih ilustracija iz knjige.

Također čitavu večer bit će otvorena i galerija CVU Batana u kojoj će biti izložene četiri slike iz zbirke Stari majstori iz fundusa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno koje je restaurirao Egidio Budicin. Slike, kao i Budicinova restauratorska djelatnost u Rovinju u CVU Batana bit će predstavljeni u 20:45.

Samo petnaest minuta kasnije, u Multimedijalnom centru bit će prezentiran slikarski opus ovog umjetnika, a akcent izložbe, koja će za posjetitelje biti otvorena od 18 do 24 sata, bit će na njegovim radovima lokalne tematike.

Za trajanje Noći muzeja bit će otvoren i Spacio Matika, sastavni dio Ekomuzeja „Batana“, a nudit će tipičnu riblju gastronomsku ponudu, uz tradicionalne autohtone bitinade KUD-a „Marco Garbin“.

Fotogalerija