COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
27.03.2019

Proglašeni su pobjednici 4. izdanja Foto-priča iz Rovinja

Večeras je u prostoriji Photo Art Gallery “Batana” održana ovogodišnja, četvrta po redu, svečana dodjela nagrada natječaja Foto-priča iz Rovinja u organizaciji Instituta za fotografiju i vizualne umjetnosti ISFAV iz Padove i Centra vizualnih umjetnosti “Batana”, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja, te uz podršku Maistre.

Prvo je mjesto, i to po drugi put u povijesti ovog natječaja, pripalo Rovinjki Sanji Kušar-Precali za rad “Kamen, drvo, željezo” i to zbog učinkovite vizualne naracije koja slavi grad Rovinj prikazujući kućne ulaze.

Drugonagrađeni je sugrađanin Aldo Pokrajac s temom “Jahte u Rovinju”, čije su fotografije članovi žirija povezali s fotografijama velikih brodova u Veneciji koje je snimio čuveni majstor Gianni Berengo Gardin.

Treću je nagradu primio Drago Filić, fotografirajući svog sugrađana Paju, a njegovi portreti žele uhvatiti dušu, poeziju i teškoće kroz poglede osobe.

Osim sekcije fotografija ove su godine organizatori odlučili aktivirati i sekciju fotografija za studente ISFAV-a koji su sudjelovali na radionici održanoj u lipnju prošle godine na temu natječaja Foto-priča o Rovinju 2018., pa su tako prvonagrađene autorice Erika Milan i Sara Rossi na temu “Slušati”, pred čiji je objektiv stao Rovinjac Alessio Giuricin, predstavljajući svoje mnogobrojne talente.

I ove godine su, pored nagrađenih, podijeljene pohvale, i to Ermanu Bančiću za “Skrivene vedute”, Vedranu Kovačeviću za “Mlade u Rovinju”, Arijani Dobrila Barbaro za rad “Rovinjska regata Batana”, te Darku Trojanoviću za njegove “Muzikante”.

Iz Rovinja se prijavilo 13 autora sa 17 projekata, a radovi su pristizali, osim iz Italije, iz Srbije i Azije.

Marino Budicin, predstavnik Grada kao njegov dogradonačelnik, ali i kao član komisije, istaknuo je kako Rovinj ima puno skrivenih kutaka, a iz njihovih se fotografija može iščitati duša ovoga grada. Posjetitelje je zatim, za vrijeme prikazivanja fotografija, vodio kroz priču o povijesti Rovinja.

Marco Zago, voditelj obrazovanja u Institutu za fotografiju i vizualne umjetnosti dodao je kako je upravo Rovinj među prvih 10 najtraženijih gradova u svijetu na internetskim tražilicama, što pojašnjava toliko kvalitetnih i osebujnih radova s kojima su se brojni autori i ove godine prijavili.

Nakon same svečanosti, za građane i sve zainteresirane projekcije će se održavati u večernjim satima od 18:30 do 19:30 sati radnim danima od 27. do 30. ožujka 2018.

 

Fotogalerija