Accessibility icon
27.06.2022

Predstavljeno idejno rješenje za spomen-obilježje hrvatskim braniteljima u Rovinju-Rovigno

U prostorijama Academie Banquet, Bijele dvorane Valaltinog kompleksa danas su i službeno predstavljeni radovi pristigli na projektni natječaj za izradu likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije za spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju. Izložba radova ostaje otvorena do 12. srpnja svakim danom osim nedjelje od 10-13 sati i od 18-21 sat, te se poziva javnost da posjeti izložbu čiji je ulaz slobodan.

 

Trg na Lokvi u novome ruhu

Lokacija spomen obilježja je Trg na lokvi koji će se tim projektom urediti u novi javni prostor visoke kvalitete koji okuplja građane Rovinja i njegove posjetitelje. Odabrani su radovi pristigli na natječaj koji se odvijao u dva stupnja, a pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud je valorizirao radove u skladu sa slijedećim kriterijima: realizacija prostornog programa, realizacija funkcionalnih i kvalitativnih zahtjeva, kvaliteta i prepoznatljivost prostornog rješenja u odnosu na kontekst, estetska i oblikovna kvaliteta rješenja, usklađenost suvremenog oblikovanja rješenja sa zatečenim vrijednostima (kulturno povijesnim, krajobraznim i ambijentalnim), ostvarena funkcionalnost, fleksibilnost i kvaliteta javnog prostora, te racionalnost i ekonomičnost rješenja, kao i jednostavnost i sama ekonomičnost održavanja i provedivost.

Prisutnima se obratio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović koji je izrazio zadovoljstvo što je inicijativa realizacije spomen obilježja hrvatskim braniteljima krenula upravo od Grada obzirom da Rovinju-Rovigno broji 1500 branitelja na svome području.

«Ne možemo zamisliti ljepšu i ispravniju posvetu braniteljima, pobjedi i slobodi, Rovinju, svim građanima Republike od ovog zlatnog mjesta susreta koji slavi život u srcu svoga grada» , objasnila je predsjednica Ocjenjivačkog suda Maja Furlan Zimmermann i na najbolji način opisala pobjednički rad autora Vanje Ilić, Dominika Lovrečić i Gorana Josipa Zmajić čiji je rad odabran tijekom dvostupanjskog natječaja.

 

Posveta slobodi

U ime Grada Rovinj-Rovigno je prisutne pozdravio gradonačelnik Marko Paliaga koji je ovom prilikom obrazložio i kako je namjera ovog projekta realizacija i postavljanje spomen-obilježja koje će slaviti slobodu i odlučnost svih ljudi Republike Hrvatske da se bore i izbore za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske te za pravedno demokratsko društvo.

Gradonačelnik grada Rovinj-Rovigno Marko Paliaga u svom je obraćanju podsjetio kako je riječ o projektu na kojem se intenzivno radi već nekoliko godina te se zahvalio Povjerenstvu za spomenik hrvatskim braniteljima koje je sudjelovalo u aktivnostima oko projekta i ocjenjivačkoj komisiji sastavljenoj od renomiranih stručnjaka i projektanata.

«Podizanjem spomen-obilježja Rovinj će na dostojanstven način odati počast žrtvi i doprinosu hrvatskih branitelja. Ne smijemo zaboraviti da su oni zaslužni što danas imamo suverenu i samostalnu državu. Njihovo zajedništvo i sloga moraju biti primjer novim naraštajima da se s istim duhom nastave boriti kako bi održali društvo temeljeno na vrijednostima slobode, demokracije i međusobnog poštivanja.

Stoga će ovo spomen obilježje imati dvojaku ulogu – ulogu sjećanja i očuvanja spomena na prošle događaje, na hrabrost i na junaštvo naših heroja te ulogu podsjetnika budućim generacijama kako ne bi slobodu uzimale zdravo za gotovo jer je put do nje bio težak i krvav», rekao je gradonačelnik.

 

Kvalitetno i prepoznatljivo rješenje

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: Maja Furlan Zimmermann, ovl. arhitektica, predsjednica OS-a, Vjekoslav Gašparović, ovl. arhitekt, zamjenik predsjednice OS-a, Marino Budicin, povjesničar, Branka Benčić, povjesničarka umjetnosti, Ksenija Jurčić Diminić, krajobrazna arhitektica, Antonio Grgić, arhitekt, zamjenik člana ocjenjivačkog suda, uz savjetnike: Zoran Glivarec, dipl.ing.arh., predstavnik Ministarstva kulture i medija, Tajana Ujčić, mag. philol. croat. et hist., predstavnica branitelja i Josip Brstilo, dipl.iur., predstavnik branitelja, dok su u tehničkoj komisiji bile uključene Dragana Marinić, dipl.ing.arh. i tajnica natječaja Daria Tabulov-Štrelov, dipl.ing.arh. Možemo biti sigurni kako je ova skupina stručnih i kompetentnih sudaca zasigurno izabrala kvalitetno i prepoznatljivo rješenje koje će dodati vrijednost vizualnom identitetu grada Rovinj – Rovigno, u čijem će rješenju uživati i posjetitelji i domaćini grada.