Accessibility icon
09.11.2017

PREDSTAVLJEN PROJEKT PRIKUPLJANJA, ODVODNJE I PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA NA PODRUČJU AGLOMERACIJE ROVINJ-ROVIGNO

U srijedu 8. studenog održana je prva konferencija za medije na kojoj je predstavljen rovinjski projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Za ovaj veliki komunalni zahvat iz Kohezijskog fonda Europske unije osigurano je 160.585.512 kuna nepovratnih sredstava, a Projekt je odlukom Vlade RH proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.
O detaljima Projekta i njegovoj realizaciji novinare su informirali gradonačelnik Marko Paliaga, koji je i najzaslužniji za njegovo donošenje i osiguranje sredstava EU, direktor Odvodnje d.o.o. Rovinj Ognjen Pulić te predstavnici Ecoine Mirko Budiša, pomoćnik direktora Ecoine, koordinatorica projekta za Rovinj-Rovigno Morana Petrić te moderatorica Višnja Jelić Mück.
Gradonačelnik Marko Paliaga istaknuo je da je rad na ovom strateškom projektu počeo još prije 11 godina te da njegova ukupna vrijednost iznosi 223 milijuna kuna. Njegovom realizacijom Rovinj će, uz Poreč, biti jedini grad u Hrvatskoj koji će u potpunosti riješiti problem prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. U Cuvima će biti izgrađen novi pročistač kapaciteta 63.000 korisnika čime će zadovoljiti ne samo potrebe stanovnika nego i turista koji u sezoni borave u Rovinju. Bit će izgrađeno 7 crpnih stanica, kanalizacijska mreža u Rovinjskom Selu sa priključkom na rovinjski obalni kolektor koji će biti rekonstruiran, izgradit će se kanalizacijska mreža u Bolničkom naselju i Boriku…Ukupno će biti izgrađena 24 kilometra kolektora i 700 novih priključaka…
O aktivnostima na realizaciji projekta novinare je upoznao direktor Odvodnje d.o.o Ognjen Pulić. Radovi su počeli u rujnu i odvijaju se na području Rovinjskog Sela i kolektorskom priključku prema gradu. Podijeljeni su u tri tehnološke cjeline kako ne bi smetao građanima Rovinjskog Sela, a u prvoj fazi koja je u tijeku, bit će izgrađeno 1.100 metara mreže.
Radovi u Bolničkom naselju i Boriku počinju 1. veljače iduće godine, a bit će privremeno prekinuti u vrijeme turističke sezone te nastavljeni na jesen.
Direktor Pulić je naglasio da će novi pročistač u Cuvima biti trećeg stupnja, što znači da će u potpunosti pročišćavati otpadne vode bez neugodnih mirisa za okoliš te da će pročišćena voda biti korištena za zalijevanje zelenih površina.

Fotogalerija