Accessibility icon
28.09.2020

Predstavljen projekt obnove trga u Rovinjskom Selu

Konferencijom za medije u Domu kulture u Rovinjskom Selu predstavljen je danas projekt obnove tamošnjeg trga Matka Laginje. Naime, nakon izgradnje kanalizacijske mreže, uređenja postojeće infrastrukture i izgradnje novog dječjeg vrtića, Grad Rovinj-Rovigno nastavlja s ulaganjima u daljnji razvoj naselja.

 

Osmišljene tri varijante

Idejno rješenje predstavili su autori Lido i Marko Sošić iz Studija Kappo, koji su osmislili tri različite varijante izgleda trga. Kako su objasnili tijekom predstavljanja, zajedničko svim varijantama je pristup oblikovanju, odnosno funkcionalna organizacija prostora s različitim programskim sadržajima, stvaranje reprezentativnosti i prepoznatljive vizualne slike te socijalna funkcija trga kao mjesto susreta, komunikacije i posebnih društvenih događanja.

 

Od funkcije parkirališta do društvene namjene

Tako će, od sadašnjeg stanja, odnosno ravne asfaltirane plohe koja trenutno služi samo za parkiranje, uređenjem ovo središnje mjesto Sela postati funkcionalni prostor koji će biti prepoznatljiv, te koji će imati socijalnu ulogu koje je i tradicijski imalo.

Prilikom oblikovanja vodilo se računa o programskim potrebama i sadržajima. Stoga je u planu kolna i pješačka komunikacija do javnih sadržaja Doma kulture te trgovina i njihovih skladišta u prizemlju.

Predviđa se također fizička barijera uz glavnu prometnicu za zaštitu pješačke zone trga, prostor za organizaciju javnih manifestacija, parkiralište uz prostor trga, mjesta za poček autobusa, oblikovanje partera koristeći kamenu strukturu različitih obrada, te integracija vegetacijske strukture kao sastavnog djela oblikovanja trga i ambijentalna rasvjeta.

 

Primjer dobrog strateškog promišljanja

Kako je otkrio autor dr.sc. Lido Sošić odabir kamenih elementa predstavlja svojevrsnu vezu s poviješću Rovinjskoga Sela koje je nekad bilo važan izvor kamena na ovim prostorima.

«Rovinjsko Selo je već duže selo samo po njegovu nazivu. U njemu se neprestano nešto gradi, pa je tako došlo na red i uređenje trga kao središnjeg djela», izjavio je predsjednik MO Rovinjsko Selo Vlado Cvitić.

«Ovaj će trg biti primjer dobrog strateškog promišljanja uređenja svakog naselja u našem gradu, te je na tragu predizbornih obećanja. Vjerujem da ćemo s radovima na ovoj lokaciji započeti već u proljeće. Veselim se tome jer ćemo tako zaokružiti sve elemente koje bi jedno naselje trebalo imati, a to su zgrade namijenjene zajedničkim potrebama, sportski dio, dječji vrtić, osnovna škola, a sada i trg. Osim toga, tu je i temeljna infrastruktura koju smo nedavno u Rovinjskom Selu dovršili, čime smo na zajedničkom nivou Grada postigli preko 99% priključenosti», izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Marko Paliaga.

Svi zainteresirani građani moći će idejno rješenje pogledati ovog petka, 2. listopada, od 17 do 19 sati kada će se održati javna prezentacija na kojoj su pozvani da daju svoje prijedloge i primjedbe, kako bi došli do najboljeg rješenja po svih.