Accessibility icon
26.02.2024

Požrtvovnost, profesionalnost i sinergija ključni u uspjehu hitnih intevencija na području Rovinjštine

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno je danas održana zajednička sjednica Vatrogasnog zapovjedništva i Stožera civilne zaštite grada Rovinja-Rovigno i općina Žminj, Kanfanar i Bale-Valle. Sjednicu je otvorio zapovjednik JVP Rovinj-Rovigno, Evilijano Gašpić, izvješćem o stanju zaštite od požara i planom rada za nadolazeću požarnu sezonu.

Tijekom sjednice, sumirani su rad i intervencije tijekom 2023. godine te su razmotrena pitanja i rješenja za poboljšanje kako pojedinačnog tako i zajedničkog djelovanja službi. Napomenuta je izvrsna suradnja među interventnim službama, ali i izazovi poput nedostatka kadrova i dobrovoljaca. Gašpić je posebno pohvalio angažman i profesionalnost svih pripadnika JVP Rovinj i dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji je pravovremeni odaziv i požrtvovnost spriječila eskalaciju većih požara.

Prošla je godina bila izazovna, s 933 intervencije koje su uključivale 130 požara, 593 tehničke intervencije i 210 ostalih operativnih aktivnosti na području Grada Rovinja-Rovigno i susjednih općina. Gašpić je naglasio kako su, unatoč sušnom razdoblju koje je uzrokovalo veći broj intervencija, vatrogasci uspješno obavili svoj posao, s minimalnim posljedicama zahvaljujući pravovremenoj reakciji i dobroj opremljenosti. «Požari na otvorenom prostoru ugašeni su u kratkom vremenu, zahvaljujući ranoj detekciji, brzim intervencijama, dobroj tehničkoj opremljenosti i požrtvovanosti zaposlenika i članova vatrogasnih društava», istaknuo je Gašpić.

Uz požare, vatrogasna postrojba i dobrovoljna društva suočili su se i s nekoliko jakih nevremena, uključujući olujno nevrijeme koje je pogodilo Rovinj 3. studenoga 2023., gdje su pokazali visoku razinu koordinacije i efikasnosti u suradnji s ostalim žurnim službama. Gašpić je istaknuo važnost kontinuirane obuke i pripreme vatrogasaca kako bi se i u budućnosti uspješno suočavali s izazovima na terenu, najavljujući još intenzivnije aktivnosti obuke tijekom 2024. godine.

Sjednica je bila ujedno i prilika za istaknuti važnost zajedničkog djelovanja i suradnje među svim službama, čime se potvrđuje funkcionalnost sustava civilne zaštite. Razgovori su također otvorili put pitanju rješavanja nedostatka ljudskih resursa koje muči sve interventne službe. Nedostatak kadrova i sve manji broj dobrovoljaca već sada predstavlja veliki problem, a ubuduće bi situacija mogla dovesti u pitanje opstanak i funkcioniranje službi.

Zajednički napori i koordinacija s ostalim službama, kao i ulaganje u obuku i resurse, ključni su za uspješno suočavanje s izazovima vatrogastva i civilne zaštite u nadolazećoj požarnoj sezoni.

Tijekom sjednice je također usvojen i financijski plan za provođenje zadaća iz područja zaštite od požara na području grada Rovinj-Rovigno za vrijeme ljetne požarne sezone 2024., a kako je izvijestio voditelj gradskog odsjeka za sport, socijalnu skrb, vatrogastvo i civilno društvo Dragan Poropat, u proračunu Grada za zaštitu i spašavanje osigurana su sredstva u visini od 1.818 873 eura, od čega je 1.789 132,00 eura namijenjeno za područnu vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu.

Fotogalerija