Accessibility icon
17.06.2020

Poziv ugostiteljima, trgovinama i turističkim djelatnicima na pridržavanje epidemioloških mjera

Grad Rovinj-Rovigno se opet našao na samom vrhu ljestvice po broju gostiju u Hrvatskoj. Upravo radi pojačanog dolaska i kretanja domaćih i stranih gostiju, kako bi očuvao njihovo zdravlje, kao i zdravlje svojih građana,  Stožer CZ Grada Rovinja-Rovigno je izdao Preporuke za sprječavanje zaraze u ugostiteljskim objektima te u djelatnosti trgovine u skladu s uputama HZJZ-a.

Na ulazu u trgovine i objekte obavezno mora biti dostupno i vidno označeno dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Zatim, na vidnom je mjestu potrebno istaknuti posebne preporuke i upute HZJZ s posebnim naglaskom na održavanje fizičke distance od minimalno 1,5m te koristiti maksimalno materijal za jednokratnu upotrebu, a sve ostale površine češće dezinficirati uključujući, kolica, isprobanu odjeću, jelovnike, kvake na vratima, tipkovnice i slične predmete i površine. Nadalje, ističe se potreba učestalijeg održavanja čistoće sanitarnih čvorova te se preporučuje i što više koristiti bezgotovinsko kartično plaćanje.

Radi maksimalne zaštite kupaca i gostiju preporuka je da zaposlenici koji dolaze u kontakt sa gostima i kupcima nose maske koje prekrivaju usta i nos te zaštitne rukavice, te da im je stalno na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo, a preporučuje se da djelatnici izmjere temperaturu prije dolaska na posao i kod svake pojave respiratornih smetnji telefonski  jave poslodavcu i svom liječniku.

Jučer je poseban apel na pridržavanje epidemioloških mjera propisanih od strane Zavoda za javno zdravstvo upućen i od strane Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije.

Kako upozoravaju iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, izgledno je da će se od 01.07.2020.g. odvijati strože kontrole ugostiteljskih objekata od strane nadležne inspekcije. Stoga, nužno je posvetiti posebnu pažnju sigurnosti svih posjetitelja koji borave u objektima na našem području, kako bi se dugoročno postigla održivost turističkog i ugostiteljskog sektora,  kao i sigurnosti čitave naše  Županije.

 

U nastavku donosimo zadnje izdane preporuke HZJZ-a namijenjene ugostiteljstvu i turističkom sektoru:

 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke_za_trgovine_11_06.pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke_za_rad_ugostiteljskih_objekata.pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke_za_catering_27_05_.pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19-2.4.2020..pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostora-u-kojima-je-boravila-osoba-pod-sumnjom-COVID-19-2.4.2020..pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dodatne-upute-za-pojedince-kolektive-i-poslodavce.pdf