COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
28.03.2019

Potpisana Deklaracija o potrebi ustrojavanja lokalnih građevinskih inspekcija

U četvrtak 28. ožujka 2019. godine u prostorijama Istarske županije u Puli istarski su gradonačelnici zajedno sa županom Valterom Flegom potpisali Deklaraciju o potrebi ustrojavanja lokalnih građevinskih inspekcija.

Inicijativa je potekla od gradonačelnika, dr.sc. Marka Paliage dipl.oec., koji je također nazočio potpisivanju Deklaracije kojom se poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da pripremi i pošalje u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji.

To bi, naime, omogućilo ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi u gradovima čija bi predstavnička tijela donijela odluke o preuzimanju poslova inspekcije od područnih jedinica građevinske inspekcije u županijama.

Od Ministarstva se traži i predlaganje odgovarajuće zakonske izmjene kojom bi se onim jedinicama lokalne samouprave koje u svoju nadležnost preuzmu spomenute poslove građevinske inspekcije osigurala financijska sredstva u iznosima kojima je do sada financiran rad građevinske inspekcije na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

I naposljetku, pozvani su svi saborski zastupnici na podupiranje ove Deklaracije i njome traženih zakonskih izmjena kako bi se zaustavila bespravna gradnja u cijeloj zemlji te tako osigurala i zaštita prirodne, graditeljske i kulturne baštine.

 

(Fotografija preuzeta sa portala istrain.hr)