Accessibility icon
01.02.2024

Potpisan sporazum s «Valaltom» za donaciju solarne elektrane Osnovnoj školi Jurja Dobrile

Grad Rovinj-Rovigno potpisao je s tvrtkom Valalta i Osnovnom školom Jurja Dobrile sporazum kojim će rovinjska turistička tvrtka donirati sunčanu fotonaponsku elektranu koja će se postaviti na objektu škole.

Ukupna procijenjena vrijednost donacije iznosi 71.035,50 eura, te uključuje dobavu, ugradnju i sve ostale potrebne radove za dovođenje sunčane fotonaponske elektrane u funkciju.

Solarna elektrane od 54 kWp realizirati će se na ravnom krovu Osnovne škole Jurja Dobrile, a prilikom pokretanja projekta analizirane su potrebe škole, odnosno izračun troškova električne energije na godišnjoj razini.

Ovim se projektom Grad Rovinj-Rovigno sve više uključuje u strategiju korištenja alternativnih izvora energije s konačnim ciljem da ubuduće svi javni objekti postanu neovisni po pitanju potrošnje energije za njihovo funkcioniranje i korištenje.

«Izuzetno nam je drago što je Valalta prepoznala važnost ovog projekta te se uključila u njegovu realizaciju, na što smo im iznimno zahvalni. Ovo je još jedan u nizu svijetlih primjera suradnje javnog i privatnog sektora u našem gradu, te mislim kako upravo ovakvo zajedništvo daje dodatan vjetar u leđa razvoju našega grada i ostvarivanju projekata za opće dobro», izjavio je tom prilikom gradonačelnik Marko Paliaga.

Kad je riječ o Osnovnoj školi Jurja Dobrile intenzivno se radi i na projektu njenog proširenja, a sve u svrhu uvođenja jednosmjenske nastave. S projektiranjem i ishodovanjem potrebne dokumentacije započelo se nakon što su otvorene mogućnosti za financiranje projekta u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Idejno rješenje, odnosno buduća dogradnja obuhvaća 6 dodatnih učionica razredne nastave, centralnu kuhinju za OŠ Jurja Dobrile i OŠ Vladimira Nazora, veću blagovaonicu, učionice za posebne razredne odjele, kabinete za nove učionice razredne nastave te kabinete za predmetnu nastavu sa dodatnim učionicama.

Nakon ishođene suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja na idejno rješenje dogradnje i rekonstrukcije škole pristupit će se izradi glavnog projekta i ostale dokumentacije potrebne za realizaciju i prijavu projekta na javni poziv Ministarstva.