COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
25.04.2019

Potpisan Sporazum o sufinanciranju troškova uređenja željezničke pruge Rovinj-Kanfanar

U četvrtak 25. travnja 2019. godine na Željezničkom kolodvoru (postaji) u Kanfanaru održano je službeno potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju troškova izrade idejnog rješenja uređenja željezničke pruge Rovinj-Kanfanar.

Sporazum su uz prisutnost medija potpisali gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i načelnik Kanfanara Sandro Jurman.

Željeznička pruga Rovinj-Kanfanar proteže se na duljini od 21 km a prometovanje prugom započinje 20. rujna 1876. godine te se u konačnici zatvara 20. listopada 1966. zbog rasta konkurentnosti cestovnog prometa, smanjenja broja putnika te nestašice sredstava za obnovu istrošenih vozila i pruge.

„Danas željeznička pruga nije više u funkciji a cilj idejnog rješenja je da se trasa obnovi u biciklističku i pješačku stazu te da služi kao poveznica obale i unutrašnjeg područja grada.“ – istaknuo je načelnik Jurman.

Projekt je uvršten u Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije za razdoblje od 2019. do 2025. godine, koji se odnosi na planiranje, razvoj i promociju cikloturizma Istre u navedenom razdoblju.

„Iznimno me veseli realizacija ovog važnog projekta koji još jednom dokazuje odličnu suradnju koju imamo sa Općinom Kanfanar a koji će zasigurno doprinijeti našoj cjelokupnoj turističkoj ponudi te ujedno i rasteretiti cestovni promet od brojnih biciklista.“ – zaključio je gradonačelnik Paliaga.

Grad Rovinj-Rovigno i Općina Kanfanar obvezuju se sufinancirati pripremu projektne dokumentacije na način da će svaka Sporazumna strana sudjelovati s učešćem od 50% iznosa, odnosno svaka najviše do iznosa od 50.000,00 kn.