Accessibility icon
16.10.2020

Pokrenuta nova kreditna linija za istarske poduzetnike i obrtnike

Istarska županija, gradovi Buje-Buie, Buzet, Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Pula-Pola, Poreč-Parenzo, Rovinj-Rovigno i Vodnjan-Dignano potpisali su jučer s osam poslovnih banaka, HBOR-om te Istarskom razvojnom agencijom ugovor za provedbu nove kreditne linije «Poduzetnik Istarska županija 2020.».

Riječ je o do sada najizdašnijom kreditnom linijom ukupnog kreditnog potencijala od 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih  proračuna.

Kamatna stopa za nove investicije iznositi će od 0,9 do 2 posto dok će njen iznos za trajna obrtna sredstva biti od 1,3 do 2,4 posto. Maksimalni iznos kredita za obje namjene je 1,5 milijuna kuna uz maksimalan rok otplate od 10 godina.

Ugovori su sklopljeni s bankama Erste,  OTP, Addiko,  Raiffeisen, Zagrebačka, Hrvatskom poštanskom bankom, Istarskom kreditnom bankom Umag i Privrednom bankom Zagreb. Dodatno se sporazum sklopio i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika za čije će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi 1 posto.

Namjena kredita uključuje investicijske kredite, što podrazumijeva kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30% iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva, što podrazumijeva nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage. Najniži iznos kredita iznosi 50.000,00 kuna u protuvrijednosti u EUR, a najviši  u iznosu od 1.500.000,00 kuna u protuvrijednosti u EUR.

Za operativnu provedbu kreditne linije zadužena je Istarska razvojna agencija, a Zahtjev za poduzetnički kredit predaje se u digitalnom obliku putem online platforme na web stranicama IDA-e (www.ida.hr).