Accessibility icon
02.06.2022

Ove subote eko-akcija uz bogat program

Jučer je u Rovinju najavljena ovogodišnja ekološka akcija u organizaciji Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno koja će se održati ove subote, 4. lipnja s početkom u 9:30 sati.

Ovo je već peta godina za redom otkako KPA Rovinj-Rovigno organizira eko-akcije u suradnji s Centrom za istraživanje mora – Institutom Ruđer Bošković i rovinjskim društvom Crvenog križa u Plavom okviru.

“Uvidjeli smo kako bismo, osim samog čišćenja, pronađeni otpad trebali i evidentirati, za što je sada zadužen rovinjski CIM, na čelu s Mirtom Smodlaka Tanković. Ove godine eko-akciju provodimo i u suradnji s Istarskom regionalnom energetskom agencijom. Izuzetno mi je drago što smo tijekom ovih pet godina uspjeli uključiti toliko ljudi“, kazao je predsjednik KPA Rovinj-Rovigno, Davide Brattoni.

Ove se godine očekuje oko 140 sudionika, od kojih je šezdesetak prijavljenih ronioca, dok će ostali, predvođeni ekipom rovinjskog društva Crvenog križa čistiti plažu Porton Biondi i brojiti otpad.

Za vrijeme čišćenja podmorja kod Malog mola, na Trgu maršala Tita bit će pripremljen bogat program. Prikazivat će se video materijali o akcijama čišćenja obala i podmorja na LED zaslonu, zatim će se predstaviti rad sudionika akcije, a rovinjski FARO11, te riječki FARO također će predstaviti svoje projekte. Spomenimo kako će dio volontera Crvenog križa na trgu mjeriti tlak i šećer. Neće nedostajati niti program za djecu, pa će tako uslijediti edukativni crtani filmovi, kao i izvedba predstave za djecu udruge Birikina „Gospodar otpada“. Također, duž rovinjske rive na izložbenim će panoima biti postavljeni dječji radovi eko škola.

Dodajmo kako se ova akcija čišćenja od rovinjskog Kluba proširila i na sve druge klubove Istarske županije i to preko projekta Marless (MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions) koji provodi akcije usmjerene na rješavanje problema morskog otpada Jadranskog mora. Isti je financiran Programom prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, a IRENA je projektni koordinator u Istarskoj županiji. Voditelj ovog projekta, Nikola Petrić, ovim je putem najavio kako je upravo na tu tematiku pripremljen bogat sadržaj ovog događanja.

Eko-akciju sufinancira lokalna Turistička zajednica uz podršku Grada Rovinja-Rovigno, Komunalnog servisa, Lučke uprave i JVP Rovinj-Rovigno.