Accessibility icon
16.02.2020

Otvorena izložba “Svijet oko nas – 2019.”

Ove je subote u Photo Art Gallery “Batana” otvorena izložba fotografija “Svijet oko nas – 2019.”, koja je rezultat nacionalnog fotografskog natječaja za mlade fotografe do 25 godina.

I ove je godine ona ispunila očekivanja, pa je tako odaziv autora, a zatim i posjetitelja same izložbe, bio velik, što je postavlja na dobar put prema redovnoj, tradicionalnoj i prepoznatljivoj izložbi za mlade.

Prvu nagradu zaslužila je Flavia Paliaga za seriju od tri fotografije pod nazivom (=) “jednako”. Te fotografije, veli žiri, mogu stajati i same za sebe, no kao serijal one upućuju na konceptualno razmišljanje autorice, pa i na današnje društveno-političko stanje ljudske svijesti. Njezin rad, u svakome slučaju, šalje zaista snažnu poruku.

Druga je nagrada pripala Hani Mrak za kolekciju od također tri fotografije: “Alterego”, “Andar” i “Paloma blanca”. Žiri navodi kako one pokazuju  umješnost i zrelost autora u prezentaciji svog vizualnog odabira kroz odličnu kompoziciju i efektni minimalizam.

Treću nagradu odnijela je fotografija “Sjena” Luke Matanića, koja, prema mišljenju žirija, evocira najbolje dane ulične fotografije.

Natječaju se odazvalo 97 mladih autora i autorica, samostalno ili uz pomoć svojih roditelja, nastavnika i mentora u školama, udrugama i zajednicama tehničke kulture.

Pristiglo je 346 fotografija, a žiri, kojega čine Denis Gržetić i Karmen Orlić, je za izložbu izabrao 110 fotografija, među kojima 6 kolekcija, od 86 autora. Spomenimo kako je među prijavljenima bilo i mnogo pohvaljenih autora.

Tematski je ovo natjecanje bilo dovoljno široko kako bi se svaki autor mogao prilagoditi prema svojim afinitetima, interesu i znanju, što dokazuje širok spektar radova koji su oduševili publiku.

Oni koji to nisu stigli, izložbu mogu pogledati do 14. ožujka u radno vrijeme galerije “Batana”.

Fotogalerija