COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
01.12.2019

Otvorena izložba “Slobodni, a Zatočeni” Mladena Boljkovca

Izložba „Slobodni, a Zatočeni“ autora Mladena Boljkovca, svečano je otvorena ove subote, 30. studenog u rovinjskoj Photo Art Gallery „Batana“.

Boljkovac, inače voditelj Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ Rovinj i član izvršnog odbora Hrvatskog foto saveza, fotografijom se počeo amaterski baviti prije nešto manje od četrdeset godina, a 1986. godine  Foto savez Hrvatske dodjeljuje mu zvanje fotoamatera prve klase.

Iza njega je čak osamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i nekoliko samostalnih, a osvajao je također brojne nagrade, među kojima prvu nagradu za fotografiju FKK Jelen Pula 1986. godine i zlatnu medalju za dijapozitiv FKK Radovljica u Sloveniji 1989. godine.

Kolekcija fotografija „Slobodni, a Zatočeni“ nastala je u regiji Val di Cecini u Toskani te sadrži motive baliranog sijena koji u sebi nose čaroban dah prošlosti, s obzirom na to da je danas gotovo iskorijenjen tradicionalni, ručni proces prerade trave u hranu za stoku otkako je do kraja 20. stoljeća isto zamijenilo strojno baliranje.

Slobodu u prostoru Boljkovac je, navodi kustosica izložbe Lavoslava Benčić, prikazao dinamično komponiranim kompozicijama, a zarobljenost materije crnobijelim tonovima analogne fotografije.

Ova je samostalna izložba rezultat osvojene prve nagrade na prošlogodišnjoj, 8. Smotri rovinjske fotografije, a moguće ju je pogledati sve do 18. prosinca.

Fotogalerija