Accessibility icon
22.06.2022

Otvorena izložba fotografija Siegfrieda Schwarza „Istarske crkve“

U rovinjskom Multimedijalnom centru jučer je svečano otvorena izložba fotografija “Istarske crkve”, a predstavili su je sam autor, Siegfried Schwarz, te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja-Rovigno, Dubravka Svetličić.

Izložene fotografije prikazuju samo djelić bogate zbirke od preko tri tisuće fotografija koje je autor fotografirao na svom putovanju Istrom u namjeri da posjeti i dokumentira i najmanju crkvicu.

„Siegfried se koncentrirao na fotografiranje jedne teme – istarskih crkvica, bilo da je riječ o crkvama koje su urbane, o seoskim crkvicama, kapelicama ili čak grobljima. Fotografirao je njihovu unutrašnjost – namještaj, skulpture, freske, kao i ambijent u kojem se nalaze, odnosno fasadu, i ostale detalje poput zvonika i preslice”, govori ravnateljica POUR.

Ona dodaje kako je autor izabrao nimalo lak zadatak s obzirom na složenost sakralne arhitekture ili arhitekture općenito, ali je istome pristupio na iznimno studiozan i kvalitetan način.

Na fotografijama se nalaze sva bitna kulturno-umjetnička i povijesno-stilska razdoblja od bizantske umjetnosti, kršćanske umjetnosti, predromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka, neoklasicizma… Navedeno ujedno ukazuje na nevjerojatno bogatstvo kulturno-povijesne baštine naše regije.

Posjetitelje ova izložba vodi na putovanje Istrom u geografskom smislu, pa tako sve započinje od Muggie, da bi, suprotno od smjera kazaljke na satu, na kraju došli do Ćićarije.

Siegfriedov je cilj potaknuti posjetitelje da se i sami odvezu do crkvica s fotografija kako ne bi pale u zaborav, dok je prilikom otvorenja Dubravka Svetličić uputila apel da se pronađu sponzori koji bi sustavnije i ozbiljnije mogli obnavljati ovu baštinu.

Sama izložba svojevrsna je zahvala Siegfrieda i njegove žene Rite našoj sredini, u kojoj se osjećaju i više nego dobrodošlima već dvadeset godina, koliko su rodni Linz zamijenili istarskim mjestom Medaki u sastavu općine Sveti Lovreč.

Osim toga, sve fotografije s ove izložbe autor namjerava pokloniti Rovinju, gradu koji broji čak 31 crkvu, uključujući i neke u ruševnome stanju.

„Fotografije planiramo postaviti u određene ustanove poput škola ili bolnice, s namjerom da se priča o našoj bogatoj kulturnoj baštini zadrži. Iduće godine, nadam se kako ćemo prikupiti sredstva i obnoviti krovište crkve sv. Pelagija u krugu rovinjske Bolnice gdje namjeravamo smjestiti fotografije svih rovinjskih crkvica. Plan je napraviti prigodan, jednostavan materijal kako bi biciklisti i šetači isti mogli uzeti i krenuti s periferije grada Rovinja, obilazeći sve crkvice i završiti u našoj crkvi sv. Eufemije“, objasnila je Dubravka Svetličić.

Otvorenje izložbe došli su podržati u ime Grada Rovinja-Rovigno dogradonačelnik David Modrušan, načelnik Općine Sveti Lovreč, Marko Ljubešić, te mons. Vilim Grbac koji navodi kako su krovovi i fasade nekih od zabilježenih crkava već i popravljene.

U ljepotama istarskih crkava kroz objektiv Siegfrieda Schwartza posjetitelji će moći uživati sve do 11. srpnja u radno vrijeme Multimedijalnog centra.