Accessibility icon
27.02.2024

OŠ Jurja Dobrile dobiva solarnu elektranu

Na krovu Osnovne škole Jurja Dobrile započelo je postavljanje solarne elektrane od 54 kWp.  Grad Rovinj-Rovigno je naime početkom veljače potpisao s tvrtkom Valalta i Osnovnom školom Jurja Dobrile sporazum kojim je rovinjska turistička tvrtka donirala sunčanu fotonaponsku elektranu.

Ukupna procijenjena vrijednost donacije iznosi 71.035,50 eura, te uključuje dobavu, ugradnju i sve ostale potrebne radove za dovođenje sunčane fotonaponske elektrane u funkciju.

Ovim se projektom Grad Rovinj-Rovigno sve više uključuje u strategiju korištenja alternativnih izvora energije s konačnim ciljem da ubuduće svi javni objekti postanu neovisni po pitanju potrošnje energije za njihovo funkcioniranje i korištenje.

«Izuzetno nam je drago što je Valalta prepoznala važnost ovog projekta te se uključila u njegovu realizaciju, na što smo im iznimno zahvalni. Ovo je još jedan u nizu svijetlih primjera suradnje javnog i privatnog sektora u našem gradu, te mislim kako upravo ovakvo zajedništvo daje dodatan vjetar u leđa razvoju našega grada i ostvarivanju projekata za opće dobro», izjavio je tom prilikom gradonačelnik Marko Paliaga.

Kad je riječ o Osnovnoj školi Jurja Dobrile intenzivno se radi i na projektu njenog proširenja, a sve u svrhu uvođenja jednosmjenske nastave. S projektiranjem i ishodovanjem potrebne dokumentacije započelo se nakon što su otvorene mogućnosti za financiranje projekta u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Idejno rješenje, odnosno buduća dogradnja obuhvaća 6 dodatnih učionica razredne nastave, centralnu kuhinju za OŠ Jurja Dobrile i OŠ Vladimira Nazora, veću blagovaonicu, učionice za posebne razredne odjele, kabinete za nove učionice razredne nastave te kabinete za predmetnu nastavu sa dodatnim učionicama.

Nakon ishođene suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja na idejno rješenje dogradnje i rekonstrukcije škole pristupit će se izradi glavnog projekta i ostale dokumentacije potrebne za realizaciju i prijavu projekta na javni poziv Ministarstva.

Fotogalerija