Accessibility icon
14.05.2020

Online izložba radova radionice grafičke ilustracije povodom 25. Dana Antuna Šoljana

Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja uoči 25. obljetnice Dana Antuna Šoljana organiziralo je online izložbu radova radionice grafičke ilustracije, a možete je pogledati na linku.

Ova je interdisciplinarna radionica bila namijenjena učenicima s interesom za književno i likovno izražavanje, s naglaskom na grafičke tehnike.

Sastojala se od nekoliko osnovnih dijelova: od izbora pjesme Antuna Šoljana, analize iste i upoznavanje s teorijom, poviješću, tehnikama, vrstama i značenjem ilustracije, preko upoznavanja s povezanim grafičkim tehnikama, osvješćivanja uloge osobe samog autora u tom procesu, pa sve do savladavanja tehnike linoreza i izrade konačnog proizvoda, točnije otisnutog autorskog grafičkog lista.

„Najvrjednije je to što su u proces kreativnog izražavanja učenici utkali i osobno iskustvo. Prolazeći kroz sve faze svakog pojedinog dijela procesa, polaznici su stekli uvid u kompleksnost nastanka jednog takvog “kompozitnog” umjetničkog proizvoda kao što je književna ilustracija i to od prvotne ideje pa do otiskivanja grafičkog lista“, naveo je voditelj radionice, akademski slikar Davor Rapaić.

Završna izložba radova nastalih na radionici trebala je biti prikazana u sklopu „Šoljanovih dana“, no pandemija virusa Covid-19 onemogućila je održavanje ove manifestacije, koja je odgođena za 2021. godinu.

Inače, čuvena književno-kulturna manifestacija „Šoljanovi dani“ održava se još od 1996. godine i to upravo u Rovinju, gradu u kojemu je Antun Šoljan proveo velik dio svog života, te kojega je rado spominjao u svojim djelima.

Manifestacija je svake godine posvećena jednom suvremenom hrvatskom književniku i njegovim djelima, a praćena je nizom događaja, od izložbi do pjesničkih večeri i koncerata.

Fotogalerija