COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
11.06.2019

Održane još dvije korisne radionice za obrtnike „Pitaj inspekciju“ Tržišna inspekcija i Inspekcija rada

U Udruženju obrtnika Rovinj početkom lipnja ove godine održane su još dvije radionice koje su vodili predstavnik Tržišne inspekcije gospodin Igor Kontošić i predstavnica Inspekcije rada  gospođa Indira Stanić.

Tržišni inspektor detaljno je prezentirao aktualnosti glede Zakona o trgovini i Zakona o zaštiti potrošača; nepoštena trgovačka praksa, povrat proizvoda, roba s greškom, deklaracije, jamstvo, popusti; ambulantna, online i prodaja u poslovnim prostorima itd.

Glede radnih odnosa predstavnica Inspekcije rada educirala je prisutne o obvezama na temelju Zakona o radu; rad umirovljenika, članova obitelji, studenata, maloljetnika; bolovanja, probni rad, prekovremeni rad, otkazni rokovi, godišnji odmori; obveza i rokovi prijave na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje  itd.

Prisutni su postavljali brojna pitanja na koja su dobili direktne odgovore te su otklonjene nejasnoće koje su ih mučile u radu obzirom da je svakome od njih cilj da posluje pošteno i u skladu sa zakonom.

Važno je napomenuti da u sklopu Državnog inspektorata, jedino Inspekcija rada ne daje mogućnost otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, obzirom se prekršaji iz nadležnosti Inspekcije rada tretiraju kao teži prekršaji osobito kada govorimo o neprijavljenim radnicima odnosno radu na crno.

Zbog velike zainteresiranosti obrtnika, takve edukacije će se zasigurno nastaviti organizirati i dalje, tj. nakon proteka turističke sezone.

Fotogalerija