Accessibility icon
18.09.2018

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada i blagdana Sv. Eufemije

U subotu, 15. rujna 2018. godine, u Multimedijalnom centru održana je Svečana sjednica Grada Rovinja-Rovigno povodom Dana Grada i blagdana Sv. Eufemije.

Svečana sjednica započela je izvođenjem himne Republike Hrvatske i svečane pjesme Istarske županije, polaznika Glazbenog odjela rovinjske Osnovne škole Vladimira Nazora.

Predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić u svom je obraćanju pozdravio sve prisutne dužnosnike i goste istaknuvši da je na svima nama a osobito na vijećnicima grada Rovinja, trajna zadaća da otvaramo i stvaramo nove perspektive.

„Suvremene razvojne potrebe to nalažu, životni interesi naših građana to zahtijevaju, stoga su i stremljenja gradskog vijeća i čelnika grada usmjerena na prosperitet, osobito danas kada je potreban novi, inovativni pristup. Zato vjerujem da ćemo i dalje davati prostora vrijednostima koje smo zaštitili i vrijednostima koje trebamo tek izgraditi, a dopuštam – i vrijednostima koje tek trebamo otkriti. Rovinj  je prošao svoj proces međusobne edukacije, uvažavanja i poštivanja. Stoga, nemojmo tražiti razloge za osvrtanje već nastojimo sustići i prestići one koji su bolji od nas.“ – zaključio je Drandić.

Gradonačelnik dr.sc. Marko Paliaga dipl.oec. osvrnuo se na godinu iza nas i na brojne projekte koji su realizirani ali i one koji su u fazi realizacije. Svečana sjednica  Gradskog vijeća oduvijek je, u neku ruku,  bila prigoda  za sumiranje učinjenog i svojevrsna najava planova za razdoblje koje slijedi, odnosno za neku našu bližu budućnost.

„Vremena jesu turbulentna, pa i nesigurna, no kada nisu bila?! Teškoće nas mogu omesti, ali nas ne smiju usporiti jer nismo dovoljno veliki da bi si mogli priuštiti prosječnost. To najbolje znaju ovogodišnji laureati koji su tijekom svih ovih, već spomenutih turbulentnih i nesigurnih vremena, imali viziju i cilj, stvorili nove vrijednosti, stvorili ugled i poštovanje. Tržište je oduvijek bila svojevrsna gladijatorska arena u kojoj pobjeđuju oni s najviše znanja i umijeća, oni najspremniji i najbolji, oni s radnim navikama i poslovnom kulturom. Neka nam ti naši sugrađani budu uzorom na ovom našem putu prema našim ciljevima, pojedinačnim i zajedničkim.“ – istaknuo je Paliaga.

„Istina je, uvijek ima praznog hoda i  nespretnosti, no tko radi taj i griješi. Učenje na vlastitim pogreškama zna biti bolno, ali poučno. Zato vjerujem da ćemo  teškoće znati prevladati  budemo li se i dalje odgovorno brinuli o  zajedničkoj  imovini kao da je naša vlastita, jer ona to i je. Usmjerimo svoj pozitivni i optimistični naboj ka razvoju i očuvanju ovog našeg bogomdanog predivnog kraja i našeg grada kojeg je rovinjski pjesnik Ligio Zanini opjevao kao: In stu canton de paradis.“ – zaključio je gradonačelnik.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je Rovinj jedan od gradova koji najbolje odražavaju ono što naša Istra jest: njenu multikulturalnost, suživot, brigu za građane, razvijenost i težnju k stalnom napretku.

„Čestitam gradskoj upravi na vizionarskom pogledu i novoj snazi koju su dali Gradu Rovinju, ali i građanima koji su isto prepoznali.“ – zaključio je Flego čestitavši svima Dan Grada i blagdan Sv. Eufemije.

Ovogodišnja Svečana sjednica bila je posebna i zbog toga što su se na istoj dodjeljivale nagrade laureatima našega grada sukladno Odluci o dodjeli priznanja  sugrađanima za njihov rad, zasluge i doprinos ovoj zajednici koju je Gradsko vijeće donijelo 17. srpnja 2018. godine. Ovogodišnje nagrade dodijeljene su:

Plaketa Grada Rovinja – restoran Monte (Danijel i Tjiska Đekić) za osobite uspjehe u gastronomiji i promidžbi Rovinja.

Medalja Grada Rovinja – Alvise Benussi, za osobit doprinos maritimnoj baštini i jedriličartsvu.

Medalja Grada Rovinja – Darko-Dario Pokrajc, za osobit doprinos razvoju obrtništva u Rovinjskom Selu.

Medalja grada Rovinj – Davor Vivoda, za osobit doprinos unapređenju i afirmaciji vinarstva.

Medalja grada Rovinja – dr.sc. Lido Sošić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture za osobit doprinos unapređenju krajobraznog uređenja.

Odlukom Gradskog vijeća o dodjeli nagrada, priznanja i drugih počasti, od ove je godine uvrštena  Nagrada – Grb Grada Rovinja koja će se dodjeljivati kao nagrada za životno djelo pojedincima koji su svojim dugogodišnjim radom postigli iznimne i posebne rezultate i uspjehe.

Gradsko vijeće Grada Rovinja na sjednici održanoj 17. srpnja 2018. godine donijelo je Odluku o dodjeli Grba Grada Rovinja predsjedniku Uprave Adris grupe, mr.sc. Anti Vlahoviću za izniman doprinos u razvoju  gospodarstva Rovinja, Istre i Hrvatske.

Adris je izrastao na tradiciji proizvodnje duhana u Rovinju, dugoj više od 140 godina. Već cijelo desetljeće ozbiljno investira u turizam, proizvodnju zdrave hrane i financijski sektor, odnosno industriju osiguranja. Uz to, Zaklada Adris, najveća je korporativna zaklada u ovom dijelu Europe koja godišnje donira gotovo milijun eura za različite projekte: od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja hrvatske baštine i poticanja kreativnosti. Od svog osnutka 2007.godine, Zaklada je donirala gotovo 40 milijuna kuna.

Na čelu Adris grupe je Ante Vlahović. Osobnim donacijama djeci bez roditelja te starim i nemoćnim, svrstao se u red najvećih hrvatskih filantropa. Po izboru Gradskog vijeća prvi je dobitnik Grba grada Rovinja kao Nagrade za životno djelo.