Accessibility icon
22.11.2023

Održana šesta sjednica Gradskog vijeća

U velikoj sali Doma kulture danas je održana šesta ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinj-Rovigno tijekom koje je predstavljen i izglasan Prijedlog Proračuna Grada Rovinja-Rovigno za 2024. i projekcije za 2025. i 2026. godinu u prvom čitanju.

Ukupni rashodi i izdaci Prijedloga Proračuna Grada Rovinja-Rovigno za 2024. godinu planirani su u iznosu od 44.978.465,00 eura, a njihovu je realizaciju vijećnicima detaljnije obrazložila pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu prihoda Iva Vuljan Apollonio.

 

Prilagodba klimatskim promjenama

Proračun za 2024. godinu zadržava visoku socijalnu komponentu, te značajne izdatke u području odgoja i obrazovanja, te kulture i sporta. Tijekom slijedeće su godine planirani i brojni kapitalni projekti te ulaganja u infrastrukturu, a među novostima se spominje i provedba mjera prilagodbe klimatskim promjenama sredstvima u iznosu od 445.021,50 eura. Riječ je o mjerama definiranim Programom ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja te Akcijskim planom održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP). Aktivnosti se odnose na sadnju veće količine stabala i grmlja na više lokacija na području grada Rovinja-Rovigno, a njihov je cilj povećati otpornost prema klimatskim promjenama te sadnjom stabala i grmlja doprinijeti provedbi Akcijskog plana Vlade RH o sadnji dodatnih stabala za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta RH do 2030.

 

Brojni kapitalni projekti

Iznosom od 211.400,00 EUR predviđa se zatim nastavak aktivnosti uređenja prve dionice biciklističke trake ceste Bolničko naselje – T.N. ”Monsena”, a sredstva u visini od 216.117,00 EUR osigurana su za nastavak popločenja oko crkve sv. Eufemije, točnije sjevernog dijela šetnice iza crkve.

Nastavlja se i izgradnja prometnica u gospodarskoj zoni Gripole – Spiné, a planirana je i izgradnja više stambene zgrade za policijske službenike, energetska obnova zgrade DV Neven Rovinj-Rovigno kojom se uređuje kuhinja, strojarnica i odjeli ”gornje zgrade”, rekonstrukcija zgrade kazališta Antonio Gandusio kojom je predviđeno uređenje sadržaja prizemlja zgrade, dogradnja vrtića Mondelaco, te rekonstrukcija Osnovne škole Jurja Dobrile,  izgradnja autobusnog kolodvora Concetta, te rekonstrukcija ulica Centener–Tartini, Carducci,

Sredstvima od 356.500,00 EUR predviđa se izgradnja Spomen obilježja Hrvatskim braniteljima na lokaciji Trga na lokvi, dok je 1.147.000,00 EUR predviđeno za izgradnju Centra za mlade dr. ing. Dino Škrapić, MBA.

 

Započela izgradnja Centra za mlade

Upravo je izgradnja Centra za mlade naišla na veliku zainteresiranost vijećnika, te je tijekom aktualnog sata sjednice vijećnica Tea Batel upitala da li se već započelo s realizacijom projekta, na što joj je pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i izgradnju Tanja Mišeta odgovorila kako su radovi već započeli, te je u tijeku rušenje postojeće derutne zgrade kako bi se moglo zatim nastaviti s izgradnjom budućeg Centra za mlade.

Na taj se odgovor nadovezala zatim vijećnica Marija Blažina koju je zanimalo planira li Grad Rovinj-Rovigno vratiti novce od donacije za izgradnju obzirom da je inicijalno rok dovršetka bio postavljen za 31. prosinca ove godine te je zatražila obrazloženje za kašnjenje u realizaciji koje je prema ugovoru o donaciji dozvoljeno do 6 mjeseci.

Odgovor je dao gradonačelnik Marko Paliaga koji je naglasio kako se postupak odužio zbog rješavanja imovinsko pravnih poslova, odnosno suglasnosti na građevinsku dozvolu, a što nije obuhvaćeno spomenutim člankom ugovora, te kako je donatorica upoznata sa cjelokupnim postupkom od ishodovanja dokumentacije i dozvola do javne nabave, te ukoliko dođe prekoračenja rokova oni će sigurno biti opravdani, no važno je da u konačnici objekt bude u funkciji te da se realizira uspješno. «Izgradnja Centra za mlade je za nas projekt od iznimne važnosti koji je ujedno i dio mojih predizbornih obećanja te će se svakako realizirati», nadodao je gradonačelnik Marko Paliaga.

Podsjećamo, krajem 2022. godine potpisan je ugovor kojim je dr. Marisa Sciolis Škrapić darovala iznos od 4 milijuna kuna Gradu Rovinj-Rovigno za namjenu uređenja budućeg Centra za mlade na mjestu nekadašnje Školjke, što je ujedno i najveća pojedinačna donacija tome gradu nakon 1900. godine kada je dr. Domenico Pergolis velikodušno Rovinjcima poklonio vrijednu nekretninu u središtu grada za potrebe otvaranja Doma za starije.