Accessibility icon
15.03.2023

Održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća

U velikoj sali Doma kulture danas je održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinj-Rovigno. Na dnevnom se redu našlo ukupno 34 točke, a na početku sjednice je prisegu položila vijećnica Marija Palaziol koja zamjenjuje dosadašnjeg vijećnika Tomislava Sošića nakon što je isti svoj mandat stavio u mirovanje.

Tijekom aktualnog sata predviđenog za vijećnička pitanja vijećnici su se između ostalih tema zainteresirali i za tijek rušenja stare hladnjače i početak radova uređenja glavnog gradskog trga. Vijećnica Iva Živolić je tako upitala da li će se predmetni radovi okončati prije početka ljetne sezone.

Gradonačelnik Marko Paliaga odgovorio je kako rok za rušenje stare hladnjače 90 dana od početka radova u veljači, radi čega bi do početka sezone prema dinamičkom planu taj zahvat trebao biti okončan, nakon čega će započeti postavljanje temelja, te će se ograđeno gradilište zaustaviti od sredine lipnja do jeseni, kada će se nastaviti sa radovima.

«Što se tiče glavnog gradskog trga u ovoj smo fazi proveli sondu za arheološka istraživanja i utvrdilo se na zahtjev konzervatorskog odjela u Puli da na predmetnim lokacijama nije potrebno daljnje raditi arheološka istraživanja. Započeli smo nešto ranije upravo kako nas ne bi neki novi nalazi iznenadili i otežali nam početak radova koji je predviđen iza 20. rujna, kada će na tom mjestu započeti veliki infrastrukturni radovi koji bi trebali biti okončani do početka iduće sezone. U ovom je trenutku raspisan javni natječaj i kroz otprilike mjesec dana biti će poznati rezultati, a sredinom kolovoza će se pripremati gradilište i uvoditi izvođače u rad», najavio je gradonačelnik.

Izvješće o radu Gradonačelnika i gradske uprave za drugo polugodište 2022. godine

Na dnevnom se redu zatim našlo zatim Izvješće o radu Gradonačelnika i gradske uprave za drugo polugodište 2022. godine. U tom su razdoblju, a nakon dvogodišnjeg razdoblja trajanja pandemije, ponovno uspostavljene brojne uobičajene aktivnosti, među kojima i one međunarodne suradnje s bratimljenim gradovima.

Održane su prezentacije ključnih projekata i strategija Gradske uprave, poput Strateškog plana razvoja turizma grada Rovinja-Rovigno za period od 2022. – 2030. godine, zatim projekta Centra za mlade, projekta premještanja autobusnog kolodvora, projekta izgradnje gradskog bazenskog kompleksa, projekta proširenja područnog odjela Mondelaco Dječjeg vrtića „Neven” i Osnovne škole Jurja Dobrile, projekta izgradnje Vatrogasnog doma te projekta rekonstrukcije glavnog gradskog trga.

U sklopu projekta „geoIST3A“ sredinom je srpnja svečano otvoren spomenik prirode Kamenolom Fantazija-Cava di Monfiorenzo, jedini geološki spomenik prirode na području Istarske županije. U sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova objavljen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grad Rovinj-Rovigno je intenzivno radio na prijavi projekta Nadogradnja i rekonstrukcija zgrade područnog odjeljenja Mondelaco DV-a Neven, sa ciljem nadogradnje područnog odjeljenja vrtića Mondelaco kako bi se povećao smještajni kapacitet, a u tom je razdoblju izrađena i projektna dokumentacija fotonaponske elektrane za objekte Osnovne škole Jurja Dobrile i dvorane Valbruna radi javljanja na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za poticanje obnovljivih izvora energije, te su nastavljene pripremne radnje za realizaciju „Centra za mlade Dino Škrapić“.

Iz domene prostornog planiranja i zaštite okoliša, u drugom je polugodištu prošle godine bilo na rješavanju ukupno 314 predmeta, od čega je riješen 233 predmet ili 74,20%.

 

Prihvaćen Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju Odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice „Martin Horvat“

Na sjednici je prihvaćen i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju kreditne obaveze za adaptaciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, te prijedlog Zaključka o osnivanju prava građenja u korist trgovačkog društva RUBINI d.o.o. Rovinj-Rovigno na području poduzetničke zone „Gripole-Spinè“ radi izgradnje „depo-hale“ čija je svrha centralna pohrana i čuvanje poslovne dokumentacije Grada Rovinja-Rovigno te gradskih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada.

 

Ulice V. Spinčića i Lj. Gaja postaju jednosmerne

Na dnevnom su se redu našli i prijedlozi Odluka o uređenju prometa u ulicama Vjekoslava Spinčića i Ljudevita Gaja, kojima bi ulica Vjekoslava Spinčića postala cesta sa jednosmjernim režimom prometa sa ulazom iz pravca ulice Sv.Brigite prema izlazu u ulicu Drage Gervaisa, dok bi ulica Ljudevita Gaja također postala cesta sa jednosmjernim režimom prometa sa ulazom iz pravca ulice Balska prema izlazu u ulicu Tina Ujevića. Izglasan je i prijedlog Odluke o dopuni prometne signalizacije u ulici Prve Istarske brigade u kojoj bi se uredilo prometovanje na način da se izvrši postavljanje umjetnih izbočina za smirivanje prometa duž prometnice u ulici Prve Istarske Brigade.