Accessibility icon
26.09.2018

Održana konferencija za novinare povodom projekta „I ja ću se baviti sportom“ te najave Dječjeg tjedna

 

U srijedu, 26. rujna 2018. godine u dvorani Dječjeg vrtića Neven – područno odjeljenje Valbruna održala se konferencija za novinare povodom prezentacije projekta pod nazivom „I ja ću se baviti sportom“ te najave Dječjeg tjedna na kojoj su uz gradonačelnika dr.sc. Marka Paliagu dipl.oec. sudjelovali i pročelnica za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević, tajnik Sportske zajednice Roberto Krevatin, ravnateljica Dječjeg vrtića Neven Sandra Orbanić te ravnateljica Talijanskog dječjeg vrtića Naridola Susanna Godena.

Sportska zajednica Grada Rovinja u suradnji sa Udrugom kineziologa pokrenula je 2011. godine  projekt pod nazivom „I ja ću se baviti sportom“ kojem je cilj na raznovrstan i maštovit način, uz puno igre i kretanja realizirati program tjelesnog vježbanja, prije svega djece predškolske dobi.

Posebno važna odrednica projekta uz ostalo je i potreba da se već u najranijoj dobi kod djece stekne navika kontinuiranog vježbanja i shvati važnost sportskog načina življenja, kako bi kasnije svi oni lakše došli do spoznaje o potrebi da dio svog slobodnog vremena provode na jedan zabavan i zdrav, te nadasve koristan i društveno prihvatljiv način.

Program se provodi u oba dječja vrtića Neven i Naridola a obuhvaća svu djecu u godini pred odlazak u školu.

„Rad sa djecom, uz potporu odgajateljica, vodi stručna osoba dipl.kineziolog  a upravo zbog izuzetno pozitivnog odjeka među djecom ali i među roditeljima zaključili smo da je potrebno program provoditi u većem obimu i obuhvatiti veći broj djece. To znači da se od 1. listopada dipl.kineziolog angažira u punom radnom vremenu kao stručni suradnik dječjih vrtića.“ – istaknuo je gradonačelnik Paliaga.

Grad Rovinj od prve godine provedbe projekta osigurava sredstva za angažman stručne osobe a u želji da nastavimo sa stvaranjem pretpostavki za kvalitetniji i zdraviji život naših najmlađih sugrađana.

Tajnik Sportske zajednice Roberto Krevatin istaknuo je da Sportska zajednica kontinuirano radi na daljnjem razvoju i afirmaciji sporta na području Rovinja. U Zajednici su učlanjene 33 sportske udruge i jedno trgovačko društvo. Sportska zajednica godišnje raspolaže sredstvima Proračuna Grada Rovinja u iznosu od 4,8 milijuna kuna koja su prvenstveno namijenjena financiranju sportskih udruga u skladu sa kriterijima SZ kao i u skladu sa Zakonom o sportu.

Sportske udruge okupljaju više od 1.840 članova od čega više od 480 žena, aktivno uključenih u različite sportske programe i sustave natjecanja. Kod mlađih dobnih kategorija počevši od najmlađih (sportskih škola) pa do najstarijih (juniori)  zastupljeno je oko 1.150 sportaša.

„Tu bi spomenuli i Društvo Sportske Rekreacije Grada Rovinja-Rovigno u čije je aktivnosti uključeno oko 1.100 rekreativaca našeg grada. U suradnji sa Društvom Osoba sa invaliditetom sudjelujemo u programima plivanja i terapeutskog jahanja. Organizatori smo Olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Rovinja te općina  Kanfanar i Bale koje svake godine okuplja oko 250 učesnika. – istaknuo je Krevatin.

Pored ulaganja u redovne aktivnosti Sportske zajednice, Grad Rovinj ulaže u održavanje i razvoj sportske infrastrukture. Valbruna sport upravlja sportskim objektima na području našeg grada a godišnje se oko 3 milijuna kuna izdvaja za ulaganja u sportske objekte.

Na nogometnom igralištu u Rovinjskom Selu izvršeno je bojanje svlačionica u vrijednosti 25.000 kuna i izvršena je sanacija krova u iznosu od 35.000 kuna.

Na nogometnom igralištu Valbruna nabavljeni su novi pomoćni golovi u vrijednosti 22.000 kuna, izvršeno je bojanje ogradnog zida u vrijednosti 25.000 kuna, naručen je novi semafor vrijedan 45.000 kuna, a još su u tijeku radovi uređenja sanitarnog čvora za publiku u vrijednosti od 180.000 kuna.

U dvorani Gimnasium izvode se završni radovi zatvaranja i opremanja predprostora kojim će se dobiti još jedan manji prostor za odvijanje sportskih aktivnosti. Ovi radovi vrijedni su 400.000 kuna.

Osim ovih zahvata izvršeno je i uređenje zračne streljane u Istarskoj 13, dok je za streljanu Turnina izdana lokacijska dozvola te su tako stvoreni uvjeti za početak izgradnje streljane u skladu sa uvjetima o civilnim strelištima.

„Najznačajniji projekt u ovom segmentu je svakako sportsko lječilišni bazenski kompleks u sklopu bolnice „Prim.dr. Martin Horvat“ čime će se značajno podići kvaliteta u pružanju sportsko-rekreacijskih i zdravstvenih usluga. Izgradnjom ovog kompleksa u potpunosti se rješava dugogodišnji problem uvjeta rada za sportaše vodenih sportova, ali i nemogućnosti održavanja sportsko rekreacijskih događanja tijekom zimskih mjeseci. Ujedno će ovim ulaganjem pacijenti dobiti najsuvremeniji oblik zdravstvene zaštite. Za navedeno je ugovorena izrada glavnog projekta u iznosu od 599.875,00 kn sa PDV-om.“ – zaključio je Paliaga.

Pročelnica Edita Sošić Blažević je sa ravnateljicama dječjih vrtića prezentirala nadolazeči Dječji tjedan – tradicionalnu godišnju akciju Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske koji se ove godine obilježava od 1. do 7. listopada a Grad Rovinj zajedno sa obrazovnim ustanovama se već uobičajeno uključuje u obilježavanje istog organizirajući razne aktivnosti za djecu.

„Ukupno će 1.263 djece biti obuhvaćeno ovim programima i valja naglasiti da su uključena sva djeca, ne samo matičnih škola ili vrtića, već i onih područnih. U Dječjem tjednu očekuje nas i konstituiranje novog saziva Dječjeg gradskog vijeća a time i izbor novog dječjeg gradonačelnika ili gradonačelnice kao i dvoje zamjenika.“ – zaključila je Sošić Blažević.

Fotogalerija