Accessibility icon
29.02.2024

Održana komemoracija za stradalog branitelja Darka Rušanca

Na gradskom groblju je jučer održana komemoracija povodom godišnjice smrtnog stradavanja hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Darka Rušanca.

 

Komemoraciji je u ime Grada Rovinja-Rovigno prisustvovao gradonačelnik Marko Paliaga, , predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, zamjenik gradonačelnika David Modrušan, a sudjelovali su predstavnici lokalne Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici 119. brigade HV-a, predstavnici lokalne Policijske postaje i Javne vatrogasne postrojbe, te ostali građani.

 

Rušanac je rođen 30. ožujka 1970. godine u Puli i do početka rata živio je u Rovinju. Početkom Domovinskog rata, kao i mnogi drugi, nije mogao mirno gledati stradavanje građana, žene i djece te rušenja po Domovini, pa se na osobni zahtjev dana 11. veljače 1992. godine priključio obrani Republike Hrvatske kroz odred Hrvatskih obrambenih snaga, koji je bio u sastavu 109. brigade, 6. bataljuna Hrvatske vojske.

 

Postrojba je bila smještena u Vinkovcima i pokrivala je ratno područje Istočne Slavonije. Zapovjedništvo 6. bataljuna Hrvatske vojske bilo je smješteno u prostorijama ondašnjeg Doma omladine u Vinkovcima jer su vojarne bivše JNA koristili okupatori Republike Hrvatske koje su osim JNA činili oni građani koji su vjerovali pričama Miloševića i sanjali o Velikoj Srbiji.

 

Darko Rušanac, kao pripadnik 6. bataljuna bio je kobnog dana 1. ožujka 1992. godine na dužnosti osiguranja Zapovjedništva ratne postrojbe u objektu Doma omladine, kada se dogodila eksplozija u prostorijama istog.

 

U toj je eksploziji bilo više stradalih branitelja, a Darko je u svojoj dvadesetprvoj godini života smrtno stradao.

Ukazom Predsjednika Republike, odlikovan je Ordenom Zrinski i Frankopan, te mu je posmrtno dodijeljen čin časničkog namjesnika Hrvatske vojske.

 

Prisutni su Rušancu odali počast minutom šutnje, nakon čega je održana molitva za poginulog branitelja koju je predvodio rovinjski vlč. Zoran Županović.