Accessibility icon
22.12.2022

Održana komemoracija u spomen na Tina Lorenzetta

Danas je ispred spomen ploče postavljene u ulici Vijenac braće Lorenzetto održana komemoracija u sjećanje na Tina Lorenzetta. Komemoraciji su prisustvovali gradonačelnik Marko Paliaga, njegov zamjenik David Modrušan, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, te članovi rovinjskog odreda izviđača koji nosi ime Tina Lorenzetta.

Prisutni su Lorenzettu odali počast minutom šutnje, a predsjednik UABA Rovinjštine Brako Oplanić podsjetio je da je Tino Lorenzetto odrastao u obitelji antifašističkih i slobodarskih nazora. «U predratno doba, na tavanu Tinove kuće sastajali su se napredni omladinci koji su proučavali marksističku literaturu. Imena tih omladinaca čuvaju se urezana na jednim vratima u kući. Uz rad na raspačavanju knjiga iz knjižnice koju je osnovao Pino Budicin, prikupljao je i „crvenu pomoć“ za borce u španjolskom građanskom ratu. Bio je jedan od aktivnijih članova Komunističke partije Italije u Rovinju, a nakon kapitulacije Italije uključuje se u rad omladinske organizacije NOP-a», naglasio je Oplanić.

Nakon polaganja vijenca na spomen ploči u ulici Vijenac braće Lorenzetto sudionici su se uputili na gradsko groblje, gdje su položili cvijeće na na grobu Tina Lorenzetta.

Fotogalerija