Accessibility icon
16.06.2023

Održana komemoracija u sjećanje na Mattea Benussija Cia

U sjećanje na rovinjskog heroja i antifašista Mattea Benussija Cia danas je na njegov spomenik u parku na Valdibori položen vijenac.

Vijenac je položio gradonačelnik Marko Paliaga uz predstavnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, a komemoraciji su ispred Grada Rovinj-Rovigno prisustvovali također i predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, zamjenik gradonačelnika David Modrušan, te  rovinjski vijećnici.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Branko Oplanić podsjetio je kako je Matteo Benussi-Cio već kao četrnaestogodišnjak sudjelovao u demonstracijama koje je protiv fašizma organizirala Socijalistička partija Italije, a 1. svibnja 1935. i 1937. godine istaknuo je crvenu zastavu na zvoniku crkve sv. Eufemije, a zatim na krovu mlina Kalo. Godine 1943. deportiran je od strane fašista u koncentracijski kamp u Italiji, iz kojeg uspijeva pobjeći nakon kapitulacije Italije. Nakon što se uključio u Narodnooslobodilački pokret formirao je i predvodio grupu diverzanata. Grupa je svoju prvu diverziju izvela na željezničkoj pruzi u blizini Pule u studenome 1943. Od eksplozije mine uništena je lokomotiva i pet vagona, a grupa je nekoliko dana poslije digla u zrak vlak na pruzi Rovinj-Kanfanar i srušila most na putu kod Limskog kanala.

Početkom 1944. grupa postaje djelom Treće istarske partizanske čete u sklopu koje nastavlja provoditi niz akcija uspjevši u samom začetku razbiti fašističku organizaciju koju su u Rovinju pokušali obnoviti nacisti. Organiziran je prepad kojem je sudjelovao i Matteo Benussi Cio. Grupa boraca je 5. siječnja 1944. godine u 19.30 sati ušla u Rovinj-Rovigno, te dok su ljudi šetali ulicama, ušla je u zgradu u kojoj su bili okupljeni fašisti. Pothvast je bio tim teži jer je svega sto metara dalje bila njemačka kasarna. Cio i još jedan drug uspeli su se uz stepenice i iznenada upali u sobu i otvorili vatru na fašiste. Pošto se njegov automat bio zaglavio, Cio je upalio fitilj mine napravljene od riblje konzerve, a zatim je ubacio u prostoriju. Bio je to kraj obnovljene fašističke organizacije u Rovinju-Rovigno.

Cio i njegovi mineri još su jednom u travnju 1944. godine upali u okupirani Rovinj-Rovigno. Tada su zarobili sva finansa i minom uništili jedan brodić u gradnji.

Poslije rata Matteo Benussi Cio živio je u Rovinju. Njegov se život ugasio 16 lipnja 1951. u jednoj klinici u Beogradu, iscrpljen ratnim naporima, a 1953. godine proglašen je narodnim herojem.

Prisutnima se tijekom komemoracije obratio i zamjenik gradonačelnika David Modrušan koji je istaknuo važnost njegovanja univerzalnih vrijednosti za koje su mnogi borci s našeg područja žrtvovale vlastiti život, te nužnost da se iste prenose i na buduće generacije.

Fotogalerija