Accessibility icon
08.04.2024

Održana komemoracija u čast Stjepanu Herbutu

Povodom obljetnice njegove pogibije jutros je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na gradskom groblju odana počast hrvatskom branitelju Stjepanu Herbutu.

 

Vijenac je u ime Grada položio gradonačelnik Marko Paliaga, a komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnici javnih službi te obitelj stradalog hrvatskog branitelja.

 

Stjepan Herbut rođen je 8. rujna 1959. u Vukovaru, a u obranu rodnog grada uključio se od samog početka agresije. Po  padu Vukovara, biva zarobljen i odveden u logore u Stajićevo, Sremsku Mitrovicu i Novi Sad. Razmijenjen je 26. siječnja 1992. i po otpustu iz bolnice, nakon što se liječio od posljedica zlostavljanja, dolazi u naš grad, gdje su mu već bili smješteni sin i supruga.

 

Iako narušenog zdravlja, ponovno je, na vlastiti zahtjev zatražio uključenje u postrojbe Hrvatske vojske. Bio je u sastavu 9. gardijske brigade u Gospiću, te je sudjelovao u svim vojnim akcijama, uključujući “Oluju”, za što je nagrađivan i pohvaljen. Zbog posljedica ratnih djelovanja i zlostavljanja u logoru, preminuo je 8. travnja 1996. u Gospiću, a sahranjen je u Rovinju. Posmrtno je odlikovan 1997. godine Redom Zrinskog i Frankopana s pozlaćenim pleterom.

 

Počast njegovoj žrtvi za slobodnu Republiku Hrvatsku odana je minutom šutnje, a komemoracija je privedena kraju molitvom koju je predvodio župnik, Mons. Vilim Grbac.