COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
19.10.2019

Održana akcija “Kako spasiti život”

Ove subote, 19. listopada, brojni su građani na glavnom gradskom trgu u jutarnjim satima imali priliku sudjelovati u edukativnoj akciji “Kako spasiti život”.

Osim što su se informirali i educirali, zainteresirani su naučeno mogli primijeniti u praksi. Naime, uz stručno su vodstvo na lutki mogli vježbati postupak reanimacije, kao i rad uz pomoć defilibratora.

Znati postupak reanimacije vrlo je bitno jer nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti tek tri do pet minuta bez kisika, što je mnogo manje no što treba Hitnoj medicinskoj pomoći kako bi došla do unesrećenog. Zbog toga danas, prema službenim podacima, od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. No, upravo su građani ti koji su u čak 60 do 80% slučajeva svjedocima srčanog zastoja i, započnu li odmah s oživljavanjem unesrećenog, mogućnost njegova preživljavanja i potpun neurološki oporavak povećava se za čak dva do tri puta.

U Rovinju je, kako navodi voditeljica rovinjske ispostave hitne medicinske pomoći, dr. Orjana Čačić Momčilović, ove godine došlo do 23 reanimacije, od čega je šest ljudi preživjelo, a u 50% slučajeva reanimaciju su započeli upravo laici.

U sklopu akcije na glavnome su se trgu također besplatno mjerili tlak i šećer.

Akcija je održana zahvaljujući Zavodu za hitnu medicinu, a u suradnji s Gradom Rovinjem-Rovigno, policijom, vatrogascima, Crvenim križem Rovinj i udrugom „Slatka strana života“.

Fotogalerija