Accessibility icon
25.05.2022

Održana 3. Sjednica rovinjskog Gradskog vijeća

Uz jedanaest prisutnih vijećnika ove je srijede u velikoj sali Doma kulture u Rovinju održana treća ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća.

Započela je vijećničkim pitanjima za koja se javilo pet vijećnika. Aktualni je sat tako krenuo pitanjem vijećnice Patrizije Malusà o Sjevernoj luci. Točnije, tražila je informaciju o dovršenju pripadajućeg parkinga, popunjenosti luke i zadovoljstvu građana.

Na postavljeno pitanje odgovorio je gradonačelnika Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, koji navodi kako je planiran završetak radova na parkingu između 15. i 20. lipnja, a isti će sadržavati sto parkirnih mjesta. Nadalje, napominje kako će se iduće godine nastaviti s uređenjem infrastrukture plaže i opremanjem same luke. Što se tiče njene popunjenosti, ističe kako su prioritet imale brodice koje su čekale na smještaj u komunalnoj luci, a radi se na razmještaju djela brodica koje se trenutno nalaze u trećem ili četvrtom redu južne luke zbog sigurnijeg veza. Do kraja godine bi, veli gradonačelnik, kapaciteti trebali biti popunjeni. Građani su imali kako pozitivnih, tako i negativnih komentara, ali izgledom i dizajnom Sjeverna je luka, zaključuje Paliaga, jedna od najljepših komunalnih luka na predivnoj lokaciji.

Vijećnika Petra Radetića zanimao je razmještaj klupica na Obali Aldo Rismondo za koje navodi kako su sa svojih mjesta „nestale“, odnosno kako su sve nabacane na Trgu brodogradilišta, a kritizirao je i proširenje ugostiteljskih terasa i nedostatak međuprostora, na što gradonačelnik odgovara kako su dvije klupe bile nedovoljno fiksirane, što će se u naredna dva dana popraviti, a navodi kako je uveden red u korištenju javnih površina uz manja odstupanja, za što se brinu komunalni redari koji svakodnevno odlaze na teren i izriču opomene ili čak kazne onima koji se plana ne pridržavaju.

Osim navedenog, vijećnika Radetića zabrinuli su navodi o mogućoj zabrani pristupa Zlatnom rtu, što je Paliaga jasno odbacio rekavši kako navedeno nikada nije bilo upitno, te kako s Hrvatskim šumama, koje ovim parkom upravljaju, imaju iznimno dobru suradnju, od obnavljanja fonda biljaka, čišćenja do redovitog održavanja koje provodi Komunalni servis.

Za govornicu je zatim stala vijećnica Iva Živolić s upitom o mogućnosti postavljanja većeg broja ljestvi na kupalištu Monte, a zanimao ju je i dovršetak popločenja ispred crkve sv. Eufemije.

Na prvotno je gradonačelnik odgovorio kako postoji određena problematika, ali kako će situaciju dodatno provjeriti s gradskim službama i po potrebi postaviti više ljestvi, dok je za potonje naveo kako su na javnom natječaju pristigle ponude veće od planiranog. Čim pronađu ponudu u okviru osiguranih sredstva iz proračuna ugovorit će se i radovi koji bi trebali započeti nakon Dana grada.

Vijećnik Zoran Bešanić osvrnuo se na građevinske radove tijekom sezone, upitavši hoće li se strogo pridržavati zabrane radova. Osim toga, dotaknuo se i divljanja električnih mopeda i ostalih vozila uz upit o regulaciji prometa po tom pitanju.

Na navedeno je također odgovorio gradonačelnik Paliaga:

“Iako su bučni radovi zabranjeni tijekom turističke sezone, postoji minimalna tolerancija od desetak dana da se poslovi dovrše, što je potrebno posebice sada kada je otežana nabava materijala i velika su kašnjenja na gradilištima. Ipak, bučne je radove potrebno dovršiti u što kraćem roku, a kazne za nepoštivanje izrazito su velike.”

Na regulaciji prometa se pak radi u suradnji s policijskim službenicima, a problem je, govori Paliaga, sve više prisutan. Ipak, tijekom čitave sezone rade se zajedničke akcije na prevenciji, a djelatnici policije i prometni redari na tjednoj bazi upozoravaju, ali i kažnjavaju neprimjerenu vožnju.

Posljednji je svoje vijećničko pitanje postavio vijećnik Marčelo Mohorović, a ticalo se turističke sezone, odnosno može li se već sada vidjeti hoće li ova godina nadjačati 2019., te kako su za nju pripremljene žurne službe, Komunalni servis, HEP i ostali.

Gradonačelnik naglašava kako će se prvi pravi pokazatelji znati 30. lipnja kada se inače rade usporedbe, iako je do sada bilo čak 470 tisuća noćenja, što je tri puta više od istog perioda lani. Paliaga zaključuje kako je pred nama dobra i uspješna sezona, a sve su službe za nju spremne. Naime, Grad Rovinj-Rovigno osigurao je hitnoj službi dodatan tim, vatrogascima je nabavljena oprema, a tijekom ljeta osigurat će smještaj policijskim službenicima koji dolaze iz drugih županija. S ostalim službama, navodi, dosad nije bilo bitnih problema.

Posebnost današnjeg vijeća je i dodatna točka, a to je prihvaćanje donacije dr. Marise Sciolis Škrapić od čak 4 milijuna kuna, a koja je, kako je objasnila pročelnica Ureda Gradskog vijeća i Gradonačelnika, Maria Črnac Rocco, namijenjena otvaranju Centra za mlade na mjestu nekadašnje Školjke, uz namet da isti trajno nosi naziv njezinog prerano preminulog sina Dine Škrapića, te da se zauzvrat Vijeće i Uprava brinu o njegovu očuvanju. Kako ističe pročelnica, radi se o najvećoj pojedinačnoj donaciji od Domenica Pergolisa koji je omogućio rad današnjeg Doma za starije i nemoćne.

Dodajmo kako je s dnevnog reda izbačena točka izvješća rada Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja-Rovigno zbog spriječenosti njegove ravnateljice, Dubravke Svetličić, te će isto biti prezentirano na sljedećoj Sjednici.

Između ostalog, prihvaćen je prijedlog Prvih izmjena i dopuna Proračuna Grada Rovinja-Rovigno za 2022. godinu, kao i prijedlog prvih izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture i njezinog održavanja.

Fotogalerija