Accessibility icon
12.02.2018

Održan tradicionalni rovinjski karneval

Posljednji fašnički vikend u našoj zemlji protekao je u znaku maškara i slikovitih karnevalskih povorki koje su tjerale zimu i najavljivale proljeće.  U subotu 10. veljače po lijepom sunčanom vremenu rovinjskom rivom do Trga maršala Tita prodefiliralo je više od tisuću maškara, uglavnom najmlađih iz vrtića «Neven» i «Naridola», osnovnih škola Juraja Dobrile, Vladimira Nazora i Talijanske OŠ «Bernardo Benussi». Šarenu maškaranu povorku  predvodile su mažoretkinje u navijačkim crvenim kockastim odorama i svirači Limene glazbe grada pod velikim meksikanskim šeširima. Tete u vrtićima i učiteljice u osnovnim školama pokazale su svu kreativnost i maštu u izradi maski. Bilo je tu puno cvijeća – tratinčica, suncokreta, cvjetova kamilice, nevena i cvjetnih livada. Svaku grupu pljeskom su nagradili brojni gledatelji. Grupa OŠ Jurja Dobrile, obučena u crne mantile i kapuljače, na pozornici je organizirala tradicionalno suđenje ružnoj rovinjskoj vještici Vieci Bateci za sve nevolje koje su nas pratile u protekloj godini. Na kraju su je raspilili i iz njene utrobe izvadili nekoliko kilograma bombona i bacili ih djeci.

Na kraju je organizator – Pučko otvoreno učilište počastio sve sudionike karnevalske povorke krafnama i čajem, a voditeljima maškaranih grupa uručio priznanja za sudjelovanje.

Nakon rovinjskog karnevala, fašnik na Rovinjštini završava tradicijskim maškarama u Rovinjskom Selu u utorak 13. veljače.

Fotogalerija