Accessibility icon
12.07.2019

Održan sastanak gradskog Savjeta za prevenciju kriminaliteta

U srijedu 3. srpnja 2019. godine u prostorijama Grada Rovinja-Rovigno održan je sastanak gradskog Savjeta za prevenciju kriminaliteta na kojem su uz gradonačelnika Marka Paliagu sudjelovali Edita Sošić Blažević, Branko Ivan Bestulić, Roberto Krevatin, Elvis Prenc, Dajana Medić, Ines Krajčak, David Modrušan, Evilijano Gašpić, Odete Sapač i Dragan Mačkić.

Sjednicu je uvodno otvorio Načelnik PP Rovinj informiravši sve prisutne da je stanje sigurnosti u Gradu zadovoljavajuće, ali uz prisutnost povećane prijetnje provala i krađa u stanove i kuće. Poduzeće Rubini d.o.o. je poslalo upozorenje svim upraviteljima zgrada. Turistička zajednica je poslala obavijest svim iznajmljivačima putem internetskog sustava, a također su pripremili letke kojima povremeno upozoravaju goste na potrebu da pripaze na svoje stvari. Grad je također obavijest za građane digao na svoje web stranice.

Vezano za sigurnosne pripreme za turističku sezonu, Načelnik Stožera CZ i Zapovjednik JVP izvijestio je da je u JVP zaposleno dodatnih 7 sezonaca koji će prvenstveno patrolirati u park šumi te je najavio vježbu pretraživanja podmorja zajedničkih snaga civilne zaštite grada koja uključuje JVP, ronilački klub i udrugu izviđača.

Direktorica Turističke zajednice izvijestila je da je broj gostiju koji boravi u Rovinju isti kao i prethodne godine, odnosno ukupno 30 tisuća te je napomenula da ne očekuju pad gostiju u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će TZ Rovinj-Rovigno pripremiti dodatne letke za turiste vezano za zaštitu od meduza i sličnih povreda, sa podacima o turističkim ambulantama. Dogovoreno je i da će se postaviti dodatne oznake za turističku ambulantu po gradu.

Komunalno redarstvo upoznalo je sve prisutne o nastavku aktivnosti koje se provode zajedno sa PP Rovinj a vezano za bicikliste u pješačkoj zoni, kao i akciju upozoravanja i kažnjavanja vlasnika pasa kod nepropisnog držanja.

Vezano za zapošljavanje sezonaca za regulaciju prometa tzv. bijelih anđela, ukazano je na slabi odaziv studenata te je dan prijedlog da se uključi Komunalni servis d.o.o., odnosno službenike parkinga, uz potrebnu edukaciju od strane policije.

PP Rovinj je također izvijestila da je od 15. lipnja na ispomoći 7 policijskih službenika i da se očekuje dolazak još 2 službenika. Unatoč tome poziva na pojačanu suradnju sa Komunalnim redarstvom i češće provođenje zajedničkih akcija.

Otvoreno je pitanje poznavanja stranih jezika od strane policijskih službenika te je zaključeno da je potrebno dodatno educirati službenike. Dogovoreno je da se odmah nakon završetka turističke sezone organizira tečaj stranih jezika za policijske službenike u suradnji sa Turističkom zajednicom.