Accessibility icon
01.07.2022

Od utorka u Rovinju izložba fotografija “reAKTivno” Marina Dražančića

U utorak, 5. srpnja s početkom u 21 sat održat će se otvorenje izložbe fotografija „reAKTivno“ autora Marina Dražančića.

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ u Rovinju posjetitelji će, sve do kraja srpnja, imati priliku pogledati seriju crno-bijelih aktova ovog profesionalnog umjetničkog fotografa-samostalnog umjetnika, jednog od istaknutih predstavnika suvremene hrvatske umjetničke fotografije.

„Serijom aktova u pejzažu umjetnički fotograf Marin Dražančić (…) kroz ovaj motiv govori „u prvom licu“, otkrivajući svoj unutarnji svijet i svoju privatnost, svoju emotivnost, ali i svoj životni i umjetnički diskurs“, o izložbi u svom predgovoru otkriva kustosica iste, Višnja Slavica Gabout, koja će se publici obratiti i tijekom samog otvorenja.

Pod enigmatičnim nazivom „reAKTivno“ igrom riječi sažet je tako motiv i sadržaj fotografija kojima će se autor predstaviti rovinjskoj publici. Pritom on sugerira na dublje značenje pristupa ovoj temi, o čemu govori u svom kratkom tekstu:

„Kada u umjetnosti općenito, a naročito u fotografiji (jer objektiv je “neumoran” u reproduciranju izvanjskog svijeta), ogolite tuđe tijelo i ako ste pri tome u stvaralačkom činu iskreni, to je isto kao da ste to napravili sa svojim vlastitim tijelom; kao da ste ogolili samoga sebe“, navodi Marin Dražančić.

Kroz proteklih 40 godina ovaj je umjetnik stekao bogato profesionalno iskustvo kao fotograf i snimatelj, prije svega u radu filmskom i video (Tv) snimateljskom tehnikom i to uvijek isključivo u statusu slobodnog umjetnika. Danas je član strukovnog udruženja ULUPUH i HZSU, dok je prošlih tridesetak godina također bio i član HND-a i HDFD-a.

Podsjećamo, ulaz u Galeriju je slobodan, a njezino je radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 10 do 12 i od 19 do 22 sata, dok subotom radi od 10:30 do 13 sati.

Fotogalerija